Genjac

SDA ne dijeli Mostar: Želimo veće nadležnosti izbornih područja

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 07:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovi koji dijele recepte te koji smatraju da treba ovako ili onako, trebaju to prije svega u Mostaru testirati. Olako se nastupa u vezi s ovim osjetljivim pitanjem. Ovi komentari su preuranjeni i nepotrebni'', rekao je Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za Dnevni avaz naglasivši kako njegova stranka ne zagovara nikakva rješenja koja vode do podjele Mostara.

Komentirajući brojne reakcije u vezi s objavljenim informacijama o tome da ova stranka predlaže uređenje Mostara na dvije općine, a što je dovelo do tumačenja da SDA predlaže podjelu grada, Genjac kaže da nije siguran da je netko tko je to prenio imao dobre informacije.

Jasne nadležnosti

Genjac, koji je i član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazao je da ima dosta radnih prijedloga, ali da nijedan još nije konačan.

''Sve su to ideje. To nije nastojanje da se podijeli Mostar, već nastojanje da se riješi dugo prisutni problem'', rekao je.

Naglasio je da je SDA za jedinstveni grad Mostar, s jasnim i konkretnim nadležnostima gradonačelnika, njegovog zamjenika, gradske uprave te Gradskog vijeća, a koje se odnose na proračun, financije, urbanizam.

''Uz sve to treba osigurati daytonski princip da se izbjegne bilo čija dominacija ili majorizacija nad bilo kim. Način da se to ostvari jeste da se pojačaju nadležnosti izbornih područja, da građani tamo odlučuju o životnim pitanjima koja su vezana uz lokalnu samoupravu. Tu ima prostora da se traže određena rješenja i kompromisi'', kaže Genjac.

Na konstataciju da se prijedlog SDA kritizira jer navodno dijeli grad po ratnim linijama razgraničenja, Genjac kaže da treba bježati od ratnih linija te podjela te vrste, ali "možda su rješenja koja samo na papiru predstavljaju neka tobožnja ujedinjenja još manje provediva".

HDZ nudi pet izbornih jedinica

''Smatram da uopće nije korisno iznositi prijedloge rješenja u javnosti dok se oni ne uobliče i usuglase, jer nakon usaglašavanja između SDA i HDZ-a treba ih usuglašavati s drugim političkim subjektima. Onda ti prijedlozi moraju položiti test javnosti, ali prije svega građana Mostara, kojih se to izravno tiče'', zaključio je on.

Upitan hoće li Interresorna radna grupa uspjeti uskoro poslati rješenje kako bi općinski izbori mogli biti održani i u Mostaru, Genjac je rekao da prostora za rješenje ima do svibnja.

''Tek kada budu proglašeni općinski izbori, onda se ne može mijenjati Izborni zakon. Nadam s da će do tada biti snage i političke energije da se dođe do kompromisa. Treba imati na umu da nakon izmjena Zakon treba doći i do odgovarajućih izmjena Statuta Grada Mostara. Vremena je vrlo malo'', kazao je Genjac.

Podsjetimo, predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba za Bljesak.info je rekao kako  je ''prijedlog HDZ-a dijametralno suprotan prijedlogu SDA'', te da HDZ BIH predlaže da Mostar bude jedinstven grad s pet izbornih jedinica.

''Središnju gradsku zonu, koja je bila najveći problem, činili bi područje Starog grada, Središnji dio te Jugozapad kao jedna izborna jedinica, Sjever, Zapad, Jugoistok i Jug bile bi zasebne izborne jedinice'', rekao je Džeba i dodao kako bi se 26 vijećnika biralo iz svih jedinica dok bi ih devet bilo izabrano s kompenzacijskih listi.

Džeba je rekao kako SDA želi rješenje za Mostar kroz Zakon o gradu na razini Federacije ''što je neprihvatljivo jer to rješenje sadrži podjelu na jedinice sa zakonodavnom vlasti, kako god da se zvale''. 

Korak koji ne sprječava diskriminaciju

Reagirala je i Stranka za BiH objavivši kako u potpunosti odbacuje prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar.

''Iako ovaj prijedlog jeste korak k uređenju Mostara kao normalnog grada, on ipak ne osigurava mehanizme zaštite malobrojnijih naroda i ostalih građana Mostara niti sprečava dominaciju samo jednog, u ovom slučaju hrvatskog naroda. Stranka za BiH također u poptunosti odbacuje prijedlog SDA koji predviđa podjelu Mostara na dvije općine duž rijeke Neretve, a za koji držimo da je ništa drugo do koncept etničke podjele u Mostaru'', navedeno je u priopćenju u kojem se SDA i HDZ BiH pozivaju da se pridruže rješenju koje je već potpisalo devet stranaka, koje je usuglašeno s OHR-om, a ponudilo je jedinstven Mostar sa tri ili više izbornih multietničkih jedinica.

Kopirati
Drag cursor here to close