Suđenje u Haagu

SDA Mostar: Žalosno je što šestorka Herceg-Bosne ne pokazuje ni trunku kajanja

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 11:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U povodu žalbenog postupka koji se pred Haškim tribunalom odvija protiv šestorice bivših vojnih i političkih lidera tzv. Herceg Bosne, GO SDA Grada Mostara želi istaknuti razočarenje činjenicom da glavni akteri ovog sudskog slučaja ni nakon više od dvadeset godina od počinjenih zločina nisu pokazali niti trunku kajanja'', ističu u priopćenju iz Gradskog odbora SDA Mostar.

Dodaju i kako ''umjesto suočavanja sa počinjenim zločinima poput masovnih ubojstava, protjerivanja, rušenja brojnih objekata, od kojih su neki od neprocjenjive povijesne vrijednosti, bivši lideri samoproglašene Herceg Bosne i danas uz otvorenu podršku Zagreba inzistiraju na floskulama o tzv. nesretnom sukobu, pa čak tvrde i da je sukobe započela Armija RBiH, te da HVO i lideri tzv. Herceg-Bosne nisu željeli razdvajanje od države BiH''.

''O kakvoj se politici radilo, možda najbolje svjedoče brojni logori, koji su za Bošnjake Hercegovine i sve druge nehrvate, osnivani u Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Dretelju, te drugim mjestima. Svi oni koji su na svojoj koži itekako osjetili kako je teklo stvaranje paradržave Herceg-Bosne i kakva je u tome bila uloga vlasti u Zagrebu, na čelu sa Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom, dobro se sjećaju i znaju kako su tekli događaji, tko se za što zalagao, kakvu je politiku provodio i kakve je zločine počinio'', dodaje se u priopćenju.

Navodi se dalje kako ''čude pokušaji relativizacije istine i nastavak inzistiranja na odavno prevaziđenim rješenjima.

''SDA Mostara osuđuje sva nastojanja da se putem različitih manifestacija, kao što je nedavni skup u Neumu ili pak podizanja neosnovanih optužnica protiv pripadnika Armije RBiH u Hrvatskoj, nekako pokuša umanjiti ili potpuno relativizirati dokazana odgovornost u lancu odlučivanja, koji je iz Zagreba išla prema Mostaru i Hercegovini, a tiče se Udruženog zločinačkog poduhvata'', stoji u priopćenju.
Prema mostarskom SDA, ''sve osim potvrđivanja prvostupanjske presude, pa i onog dijela koji govori o Udruženom zločinačkom poduhvatu, bilo bi otvoreno ruganje žrtvama jedne propale politike, koja nažalost u jednom dijelu političke scene u BiH i Hrvatskoj još uvijek ima svoje zagovornike, koji se ne libe ponuditi je kao navodno pravedno rješenje za Hrvate u BiH''.

''Bošnjaci Mostara su spremni graditi jedinstveni Mostar, po mjeri svih njegovih stanovnika, ali ni sada, kao ni prije skoro 25 godina, ne žele pristati na bilo kakvo svojatanje grada ili njegovo pretvaranje u bilo čiji etnički ekskluzivni prostor. Presuda Haškog suda je zato od povijesne važnosti za uspostavljanje iskrenih i pravednih odnosa u Mostaru i u BiH i na njenim osnovama treba graditi novo povjerenje, a ne podgrijavati i otvoreno zagovarati stare, ratne ideje koje nikome nisu donijele ništa dobro'', zaključuje se u priopćenju za medije Gradskog odbora SDA Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close