Zagrijavanje

SDA i HDZ-a napravili inventuru neslaganja

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bio je jedan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a o svojevrsnoj inventuri pitanja o kojima moramo razgovarati, pa i o funkcioniranju parlamentarnih većina. Ali, nije bilo razgovora o mogućim kompletnim rješenjima i ne vjerujem da će ih u siječnju biti", izjavio je za Nezavisne novine Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Kaže kako SDA od HDZ-a BiH očekuje konkretne prijedloge za rješavanje političkih pitanja od kojih pojedina dugo stoje i imaju posebnu osjetljivost za HDZ.

Naime, već danima traju nagađanja o tome da će visoka izaslanstva dvije stranke sjesti za stol te, konačno, pokušati usuglasiti izmjene Izbornog zakona BiH, prvenstveno načina provođenja presude Sejdić i Finci. Genjac ističe da su to, između ostalog, i pitanja izbora izaslanika u Dom naroda te statusa Grada Mostara.

Rekao je kako SDA očekuje od HDZ-a da predloži rješenja za pitanja za koja je stranka Dragana Čovića "posebno zainteresirana".

"Naši raniji prijedlozi, posebno oni koji se tiču rješenja statusa Grada Mostara, nisu prihvaćeni, sada očekujemo od HDZ-a njihove prijedloge. Ali, u te razgovore ćemo uključiti i predstavnike svih političkih stranaka. Jer proces želimo voditi maksimalno transparentno", poručuje Genjac.

S tim u vezi, Nezavisne novine navode kako je moguća i najnovija inicijativa lidera HDZ-a BiH, koji bi se ovog tjedna trebao susresti s liderima značajnijih političkih stranaka, upravo kako bi razgovarali o pitanjima izmjena Izbornog zakona BiH.

Čović će se, navodno, s predsjednicima političkih stranaka susresti u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, a najprije s Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a. Posljednji sastanak održat će s Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a.

Borjana Krišto, članica Kolegija Predstavničkog doma parlamenta BiH, ističe kako ova stranka "čini sve da se dođe do određenih rješenja potrebnih za funkcioranje većine, a i same države".

"Zasad nemamo konsenzus, pokušavamo doći do izmjena Izbornog zakona koje bi doprinijele demokratizaciji, a i tome da jedan narod drugom ne može birati predstavnike. Učinit ćemo sve da do toga dođe do općih izbora", kazala je Krišto, koja je na pitanje hoće li se očuvati ova državna većina, koja ima sve veće probleme, rekla kako vjeruje da hoće.

"Većina ima problema, i moramo se svi potruditi u tom kontekstu. Ima prostora da ona funkcionira, barem kada je riječ o razini države", zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close