Je li EU zločesta?

Schulz oštar: London ima rok do utorka da pokrene proceduru izlaska iz EU

Vijesti / Flash | 26. 06. 2016. u 11:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od tri milijuna Britanaca potpisalo je on line peticiju za novi referendum, nakon što su u četvrtak izglasali izlazak iz Europske unije. Premijer David Cameron poručio je da novog izjašnjavanja neće biti.

David Cameron, koji je na crni petak najavio ostavku, nema namjeru početi razdruživanje Velike Britanije s EU. ''Zašto bih radio najteža s...da bi drugi imali koristi?'', navodno se požalio najužem krugu suradnika nakon obraćanja javnosti i poruke da od novog referenduma neće biti ništa.

I dok neki europski čelnici već upozoravaju Veliku Britaniju da ne odugovlači, već da odmah počnu pregovore o izlasku, London ne pokazuje znakove žurbe. Na kontinentu dvojaka mišljenja.

Njemačka kancelarka Merkel izjavila je da neće inzistirati na kratkim rokovima i da Europska unija ne treba "biti zločesta" prema Britaniji. Smatra da prioritet pregovora ne bi trebalo biti odvraćanje ostalih članica od napuštanja europskog bloka.

Istovremeno, Europski parlament i njegov predsjednik Martin Schulz žele da procedura izlaska počne što prije.

Britancima namjeravaju dati rok do utorka za službenu obavijest Briselu o ishodu referenduma, prenose njemački mediji.

Da bi dugotrajna procedura izlaska počela, London mora službeno podnijeti zahtjev za izlazak iz Unije. U međuvremenu, više od 2,8 milijuna Britanaca peticijom traži novi referendum. Parlament će ju razmotriti u danima koji slijede, no debata ne može dovesti u pitanje prvotnu odluku o razlazu s EU.

Kopirati
Drag cursor here to close