Odluka Skupštine HNŽ

Schmidt ZA jednakost svih

''S tim u vezi, vlasti HNŽ trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.''
Vijesti / Flash | 03. 08. 2021. u 17:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu, te priznat bosanski jezik.

Skupština HNŽ konačno je poduzela pozitivne korake u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

''Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava - naveo je Schmidt.

Stoga je, kako je dodao, Ustav Hercegovačko-neretvanske županije izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u tom kantonu uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. S tim u vezi, vlasti HNŽ trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.

''Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavske županije, dok Zapadnohercegovačka županija, koji je djelomično usuglasila svoj ustav s ovom odlukom, taj zadatak treba da ispuni do kraja'' - naveo je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close