Preuzima palicu

Schmidt u lipnju mijenja Inzka

I dalje nije sigurno hoće li Schmidt dobiti povjerenje Vijeća za provođenje mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Schmidta kandidirala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2021. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog situacije uzrokovane kovidom i činjenicom da nisu svi ključni ljudi imenovani u administraciji Joa Bidena, novog američkog predsjednika, došlo je do kašnjenja donošenja odluke o izboru novog visokog predstavnika.

Naime, kako su Nezavisnim novinama rekli njemački izvori upućeni u poteze i planove koje Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, provodi, prema trenutnom planu može se očekivati da bi odluka mogla biti donesena u narednih nekoliko tjedana. Jedan izvor  je rekao da i dalje nije sigurno hoće li Schmidt dobiti povjerenje Vijeća za provođenje mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Schmidta kandidirala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.

"Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom ožujka, a sad je moguće da odluka bude krajem ožujka ili narednog mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Schmidt stupiti na dužnost već u lipnju bez obzira na ovo manje kašnjenje", rečeno nam je.

Naglašeno nam je da Schmidt ovih dana pokušava stupiti u kontakt s najvišim državnim funkcionerima, a da je nedavno razgovarao i s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te da želi svima predstaviti koncept i planove. Što se tiče obraćanja javnosti, objašnjeno nam je da Schmidt čeka potvrdu, a da će onda i široj javnosti BiH izložiti svoje planove.

"Možemo reći da će njegov posao biti implementacija 5+2 uvjeta za završetak misije OHR-a. Hoće li to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao umjetni rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije", rečeno nam je.

Izričito nam je naglašeno da je plan da Schmidt tijesno surađuje s Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, te da će zajedno raditi na implementiranju reformske agende za EU, kao i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Europske komisije. Ključni cilj će biti suradnja sa SAD, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Vijeću za provođenje mira.

Schmidt, kako je rečeno, ne namjerava ispustiti nijedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali da je namjera da potakne domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

"Treba razumjeti da će iza Schmidta stajati težina njemačke države koja će mu dati neophodan autoritet, ali Schmidt neće biti njemački visoki predstavnik, nego visoki predstavnik međunarodne zajednice", pojašnjeno  je novinarima Nezavisnih, uz napomenu da se radi o iskusnom njemačkom političaru koji uživa autoritet na svim razinama, ali i koji poznaje BiH i region.

"On je tijekom cijele političke karijere od devedesetih naovamo bio uključen i u toku svega što se događalo na Balkanu. On nije neko kome aktualni političari u BiH nisu nepoznati, i to je jako bitno", naglašeno nam je.

Sugovornici Nezavisnih nisu mogli komentirati poteze koje je sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko povukao kad je u pitanju prijetnja sankcijama prema Narodnoj skupštini RS ako ne povuče odlikovanja ljudima osuđenim za ratne zločine.

"Veleposlanik Inzko je legitimni visoki predstavnik i on koristi svoj autoritet onako kako on smatra da je najsvrsishodnije", rečeno nam je.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke i dobra poznavatelja njemačke politike, kaže za "Nezavisne" da postoje brojne spekulacije, uključujući i o novim kandidatima.

"Mislim da se Njemačka ne bi upustila u ovu priču da nije osigurala njegovo potvrđivanje. Sama činjenica da su imenovali iskusnog političara govori o ozbiljnim namjerama. Mislim da bi on trebalo da stvori, pitanje je koliko je to moguće, konstruktivnu atmosferu, da pokrene BiH s mrtve tačke i inicira postizanje kompromisa unutar BiH, što bi vodilo i u konačnici zatvaranju OHR-a", smatra ona.

Topićeva je istaknula da je sigurna da Schmidt neće raditi posao domaćih političara niti da će mijenjati unutrašnju strukturu zemlje.

"Pomoći će da zemlja postane funkcionalna, a ne da se sapliće o vlastitu strukturu, jer u ovom stanju nefunkcionalnosti nemamo koristi mi kao građani, a ni međunarodna zajednica", rekla je Topićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close