Nakon kandidature

Schmidt će usmjeravati BiH na europski put

Schmidt će, imati jednak odnos prema svim faktorima u BiH.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2021. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, član vladajuće Krišćansko-socijalne unije Njemačke, sestrinske stranke Angele Merkel, i bivši ministar poljoprivrede, dobio je jučer potvrdu Vlade Njemačke kao kandidat za poziciju visokog predstavnika.

Ovim činom, Schmidt je službeno postao njemački kandidat i od sada će biti u mogućnosti da pokrene razgovore sa zvaničnim predstavnicima BiH i međunarodnim partnerima, posebno u Savjetu za provođenje mira, kojima bi trebalo da predstavi svoju kandidaturu, namjere koje ima i aktivnosti koje bi želio da poduzme ako dobije podršku, što još nije sasvim izvjesno.

Kako saznaju Nezavisne, Njemačka do sada nije mogla da se oglašava o ovoj kandidaturi niti da odgovara na medijske spekulacije, posebno u bh. medijima, zato što formalno Schmidt nije bio kandidat.

Rečeno je da Njemačka odbacuje medijske napise da je kandidatura dogovorena s Rusijom, kao i da je to rađeno iza leđa Vlade SAD, ili da bi Schmidt trebalo da preferira neku od strana u BiH. Kako je za Nezavisne pojašnjeno, Schmidt još nije dobio podršku većine predstavnika PIC-a i međunarodnih partnera te sada slijede razgovori o ovoj temi.

"Nezavisne" saznaju da bi Christian Schmidt trebalo ubrzati ispunjavanje pet uvjeta i dva cilja za uspješno i kompletno privođenje mandata OHR-a kraju, kako bi se BiH mogla posvetiti europskom putu. Na tom putu, kako im je rečeno, Schmidt bi želio imati suradnju s Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, što je pozicija koju obavlja Johan Sattler, šef Delegacije EU.

Iako se u medijima govorilo da će Schmidit obilato koristiti bonske ovlasti, "Nezavisne" saznaju da bi taj instrument bio korišten samo u krajnjoj nuždi, i to u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH i veličanja ratnih zločina i ratnih zločinaca. Schmidtov glavni posao bi bio, ono što Daytonski sporazum dodijelio visokom predstavniku - da bude vrhovni tumač Daytonskog sporazuma i zakona i drugih aktivnosti koje se eventualno budu provodile u narednom periodu. Schmidt će, imati jednak odnos prema svim faktorima u BiH.

Iako se još službeno ne zna stav SAD, rečeno  je da je administracija Donalda Trumpa stava da o tome treba da odluči nova administracija, kada stupi na dužnost. Rečeno im je da Joe Biden, novi američki predsjednik, principijelno nije želio da govori o svojim vanjskopolitičkim prioritetima sve dok službeno ne postane predsjednik, ali je vrlo važno da smo saznali da Biden namjerava da u europskom susjedstvu glavnu riječ prepusti Europi. Ako idemo tom logikom, može se zaključiti da SAD neće imati primjedbe na njemačku kandidaturu, ako to bude europski stav.

Vlada Njemačke u priopćenju koje je jučer izdala, pozdravlja odluku daSchmidt bude imenovan na ovu poziciju.

"Kandidaturom Christiana Smidta za novog visokog predstavnika u BiH, Njemačka preuzima inicijativu za vraćanje zemlje na međunarodnu političku agendu. Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj BiH i podržava buduće članstvo BiH u EU", priopćeno je iz Vlade Njemačke. Kako su istaknuli, Schmidt je bio aktivan devedesetih godina prošlog stoljeća, a i kasnije je više puta posredovao u kriznim situacijama u BiH u ime Vlade Njemačke.

"Kandidatura se odvija u uskoj koordinaciji s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, koji odlučuje o imenovanju visokog predstavnika", istakli su oni. Zahvalili su Valentinu Inzku na dosadašnjem angažiranju i dodali da će on uživati podršku Njemačke dok god bude na poziciji visokog predstavnika.

U Veleposlanstvui Rusije za Srnu su prokomentiralida se stav Rusije o OHR-u nije promijenio te da se zalažu za njegovo zatvaranje.

Kopirati
Drag cursor here to close