Tu je da pomogne

Schmidt bi bio zadovoljan kad bi se postigao dogovor o izmjeni izbornog zakona

''To je tema rasprave o ustavnom i izbornom zakonu. Mi s međunarodne strane samo ćemo pomoći, ali u biti oni trebaju odlučiti''
Vijesti / Flash | 21. 09. 2021. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt u intervjuu za Dnevnik HTV-a kazao je kako je na odgovornim u BiH izmjena izbornog zakona kojim bi se osigurala legitimna politička zastupljenost Hrvata u predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

''To je tema rasprave o ustavnom i izbornom zakonu. Mi s međunarodne strane samo ćemo pomoći, ali u biti oni trebaju odlučiti. Ja bih bio zadovoljan kad bi postigli dogovor'', kazao je.

Govoreći o jednakim pravima Hrvati kao ostala dva naroda u BiH, ne samo na papiru nego i u stvarnosti, kazao je da ''sada treba promotriti kako narod diše, kako biračko tijelo na to gleda''.

Usredotočiti se na Daytonski sporazum

''Mislim da se moramo usredotočiti na Daytonski sporazum. Neke su stvari ispravljene. Postoje tri konstitutivna naroda. Imamo i druge narode. Uglavnom narode koji nisu povezani s tim konstitutivnim narodima. Mislim da nije lako sve ih povezati, ali važno je na tome raditi'', objasnio je.

Komentirao je i Dodikovu zadnju izjavu u kojoj je istaknuo da ne priznaje jurisdikciju Visokog predstavnika u BiH. Schmidt je kazao je kako je vrlo jasno da je on imenovan od strane međunarodne zajednice, kao i Vijeće za provedbu mira te pozvao sviju da ''barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem svijeta''.

Kazao je kako ga u BiH čeka veliki izazov.

''Postoje neke zapreke u funkcionalnosti državnih institucija. Država ovisi o osnovnoj suglasnosti. To ne znači da se treba napustiti individualni ili etnički identitet. Nipošto. No to se mora uskladiti zajedničkom koordinacijom. Iskusili smo to i s Europom u cjelini. Europska unija nije ništa drugo nego upravljanje kako bi se postigli kompromisi kod različitih stajališta'', naveo je

Naveo je kao je potrebno raditi na ispunjenju Daytonskog sporazuma,te da ne vjeruje da je vrijeme da se revidira Daytonski sporazum.

''U pravilu se nešto revidira ako ste sigurni da će se dobiti nešto bolje. Ja ne vidim da se u ovim uvjetima o ičemu može raspravljati. Trebamo raditi na ispunjenju Daytonskog sporazuma. To će se vjerojatno postići na putu do Bruxellesa, kad BiH postane članicom Europske unije'', objasnio je.

25 godina od rata

Od rata je prošlo 25 godina. Međunarodna zajednica sve je to vrijeme prisutna u BiH. Je li opravdala svoju ulogu?

''Da, prisutna je, ali, iskreno, kao što to i jest slučaj u svijetu, ta su nam mjesta svima vruća, glasna i bučna. Proteklih godina to nije bio slučaj s Bosnom i Hercegovinom. Srećom, jedan od uspjeha Daytonskog sporazuma jest to što je uspostavljen mir. Ne puca se. Mislim da je to najveća prednost''.

Međutim istaknuo je kako pak proteklih deset godina nismo vidjeli da stabilnost prati situaciju.

''Moramo okrenuti poboljšanju i boljem položaju. Ja ovdje nisam samo zbog Angele Merkel. Kancelarka Merkel smatrala je nužnim da se razvoj ondje bolje sagleda i da se pomogne kako bi se približili hrvatskim i europskim standardima. Ljude želimo pripremiti za bolji životni standard, za bolji život i bolju mogućnost ostanka u zemlji. Usput budi rečeno, 70% mladih ljudi u anketama govori da bi se rado preselili bilo kamo drugamo. To nije dobro. Na tome moramo poraditi. Zato me kancelarka Merkel zamolila da dođem u BiH i da malo pomnije sagledam kako možemo pomoći i poboljšati život naroda'', kazao je za HRT Christian Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close