Mostar

Savez općina i gradova želi da se čuje glas lokalne samouprave

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 14:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH u Mostaru je u utorak razmatralo nacrt sporazuma o suradnji tog saveza s Vladom i Parlamentom Federacije, čijom bi se primjenom glas jedinica lokalne samouprave trebao glasnije čuti prilikom usvajanja zakona na višim razinama vlasti.

''Prema europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, lokalna samouprava mora biti konzultirana kada se na višim razinama donose zakoni čija se primjena odnosi na lokalnu samoupravu i mi zaista želimo da tako bude i u našoj zemlji'', kazala je u izjavi za medije direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin.

Kada je u pitanju tužba Saveza općina i gradova Federacije BiH prema višim razinama vlasti zbog raspodjele javnih prihoda, Travljanin je kazala kako je u lipnju održan dobar sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva financija.

''Mislim da smo počeli uspostavljati dijalog s Ministarstvom i razgovarali smo o tome da se počnu slušati i uvažavati primjedbe općina i gradova, posebice u pripremi novog zakona o raspodjeli javnih prihoda. Nadamo se boljim rješenjima i moramo biti optimisti'', dodala je.

Predsjednik Predsjedništva Saveza i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić kazao je kako je na današnjem sastanku, među ostalim, razmatrana inicijativa da se zatraži žurna izmjena Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, jer taj zakon u sadašnjem obliku, kako je rekao, sprječava razvoj gospodarstva i onemogućava dolazak investicija.

''Svi pričamo o povoljnom poslovnom okruženje, a s druge strane, konkretno u Čitluku, ne možemo omogućiti investitorima dodjelu građevinskog zemljišta u gospodarskim zonama jer nas u tome sprječavaju postojeći zakoni'', istaknuo je Jerkić.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj pozvao je više razine vlasti da budu partneri lokalnoj samoupravi kako bi zajedničkim snagama mogli osigurati bolje uvjete za život stanovništva.

''Danas smo svjedoci velike decentralizacije funkcija centralne države i prebacivanje nadležnosti na lokalnu samoupravu, a s druge strane na snazi je visoka centralizacija financijskih sredstava na višim razinama vlasti, i to je tema kojoj ćemo morati posvetiti puno pažnje u budućnosti'', kazao je Grizelj

Kopirati
Drag cursor here to close