Reagiranje

Save the Children: Zaustavimo nasilje nad djecom u Zavodu Pazarić

Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2019. u 17:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Save the Children: Zaustavimo nasilje nad djecom u Zavodu Pazarić

Užasnuti smo i šokirani navodima o zlostavljanju djece i mladih sa poteškoćama u razvoju koji borave u zavodu Pazarić, za koje smo saznali danas, na Međunarodni dan djeteta, u godini u kojoj obilježavamo i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta. Ukoliko se ispostavi da su ove informacije provjerene i točne, one moraju u cjelokupnoj javnosti izazvati ne samo šok i užasavanje, već i izričite i jasne zahtjeve prema organima vlasti da se ova situacija što prije promijeni, a nadležni pozovu na odgovornost, priopćeno je iz organizacije Save the Children.

Napominju da ovakav tretman djece u zavodu Pazarić predstavlja najteže kršenje niza dječijih prava zagarantiranih Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. 

''Iako je više nego očigledno da je ovdje u prvom redu prekršeno pravo djece na zaštitu od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, što se mora podhitno zaustaviti, želimo podsjetiti i na činjenicu da institucija nije mjesto za najbolji mogući rast i razvoj niti jednog djeteta, pa tako ni djece sa poteškoćama u razvoju. Institucionalno zbrinjavanje ne samo da ima negativne posljedice na razvoj djeteta, već i sam koncept kolektivne brige o velikom broju djece od strane uvijek nedovoljnog broja osoblja predstavlja rizik po sigurnost djece i onemogućava individualan pristup u radu s djecom koji će osigurati zadovoljavanje potreba svakog djeteta ponaosob'' - kaže se u priopćenju organizacije Save the Children.

U priopćenju se također apeluje na vlasti da podhitno odreagiraju na konkretnu situaciju u Zavodu Pazarić, pozovu nadležne u zavodu na odgovornost i sprječe dalje kršenje osnovnih prava djece i mladih koji tamo borave.

''Pored toga, pozivamo Vladu FBiH i nadležna entitetska i županijska ministarstva da u što skorijem roku naprave konkretan akcioni plan, izdvoje neophodna sredstva i krenu u bržu provedbu mjera predviđenih Strategijom deinstiticionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite. Organizacije za zaštitu prava djece, poput Save the Children, mogu i voljne su u tom procesu pružiti neophodnu potporu''- priopćeno je.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić danas je na pres- konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iznijela šokatne podatke o uvjetima u kojima borava djeca u ovoj ustanovi. Između ostalog, na fotografijama koje je pokazala ova djeca su i vezana.

Tijekom poslijepodnevnih sati na ovu informaciju regirao  je i direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić koji je, između ostalog, istaknuo da te fotografije nisu nastale u njegovom mandatu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close