Vodostaji

Sava se smiruje

Na rijeci Savi se u posljednjih šest sati bilježi trend blagog porasta vodostaja koji bi svoj maksimum trebao dostići u sljedećih 12 sati nakon čega se očekuje trend opadanja vodostaja rijeke Save.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2018. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaji na svim rijekama u slivu rijeke Save su u opadanju i s obzirom da se ne očekuju veće količine padavina, prognozira se nastavak trenda opadanja vodostaja na desnim pritokama rijeke Save.

Na rijeci Savi se u posljednjih šest sati bilježi trend blagog porasta vodostaja koji bi svoj maksimum trebao dostići u sljedećih 12 sati nakon čega se očekuje trend opadanja vodostaja rijeke Save.

Zbog dostignutih razina vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere izvanredne obrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne obrane od poplava.

Glavni voditelj obrane od poplava kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na području Odžačke i Srednje Posavine gdje zajedno s pravnim subjektima za obranu od poplava, Službama civilne zaštite i ostalim institucijama provodi mjere aktivne obrane od poplava, priopćeno je iz Agencije.

Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije i prate aktualno stanje na istim.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje su na snazi 24-satna dežurstva gdje se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP), priopćeno je iz te agencije.

Vodostaj Save i u Kozarskoj Dubici je u opadanju, u Bosnaskom Gradišci i Srpcu u porastu, podaci su Civilne zaštite RS-a.

Na hidrološkoj stanici Bosanska Gradiška premašena je kota izvanredne obrane od poplava za 159 cm i vodostaj je jutros u 08.00 sati iznosio 889 cm. U Srpcu je premašena kota izvanredne obrane od poplava za 62 cm i vodostaj iznosi 1002 cm.

Razina toka Save u Bosanskom Brodu i Šamcu je konstantna. U Bosanskom Brodu je na snazi vanredna obrana od poplave, kao i na području Semberije.

Pripadnici Specijalizirane jedinice Civilne zaštite RS za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, s kolegama iz lokalnih civilnih zaštita, raspoređeni su uz rijeku Savu, obilaze zaplavljene objekte i stanovništvo u njima, dostavljaju potrebne namirnice i lijekove. Nema informacija o ugroženim ljudskim životima niti o 'odsječenom' stanovništvu.

Nakon poziva iz Bosanskog Broda, danas će dio Specijalizirane jedinice Civilne zaštite RS s crpkama velikog kapaciteta biti u naselju Gornja Močila.

Kopirati
Drag cursor here to close