Solak za Bljesak

Sava će rasti

Solak je za Bljesak.info rekao kako se očekuje da značajno poraste vodostaj Save, ali da ne bi trebalo biti plavljenja.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 11:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici federalne Civilne zaštite vrše potragu za dječakom Ibrahimom Mešeljevićem iz Begovog Hana koji je u utorak pao u nabujali lokalni potok.

Zapovjednik Civilne zaštite F BiH Fahrudin Solak za Bljesak.info je rekao kako su u potragu uključena i dva tima s dronovima budući da se rijeka, koja je još uvijek izuzetno opasna, ne može pretraživati.

Solak kaže kako rade na ispumpavanju vode u Unsko-sanskom kantonu, te da se očekuje da značajno poraste vodostaj Save, ali da ne bi trebalo biti plavljenja.

''Razine rijeka su u znatnom opadanju nekih 5 do 7 centimetara po satu od jutros. Sva količina vode ide prema Savi ali ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude koji su uz rijeku. Doći će do Save ali neće predstavljati problem niti bi trebalo doći do prelijevanja'', rekao je za Bljesak.info Solak.

Naime, vodostaj rijeke Sane koja je u utorak ozbiljno zaprijetila Sanskom Mostu i Prijedoru postupno opada i u srijedu ujutro je bila na razini nižoj od četiri metra koja označava kritičnu kotu.

Izvanredno stanje i dalje je ipak na snazi u općinama Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi gdje je u noći između utorka i srijede vodostaj Sane bio veći od 540 centimetara. Voda se ipak povlači u korito rijeke Usore koja je u utorak zaprijetila naseljima u općinama Maglaj i Doboj.

Zbog izlijevanja vode na cestu, kako je izvijestio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u prekidu je promet cestom Prijedor-Sanski Most te u Bosanskom Novom u mjestu Dragotinja Donja. Otežano se prometuje na magistralnim pravcima Banja Luka-Prnjavor i Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Sana i Una imaju rast vodostaja iznad kote vanredne obrane od poplave, ali je, kako kažu iz Civilne zaštite RS-a situacija pod kontrolom i nema vijesti o ugroženim ljudskim životima.

Navodi se da vodostaj Save kontinuirano raste i ispod je kote redovne obrane od poplave. Sve ostale rijeke koje su prethodnih dana bile u žiži Bosna, Vrbas, Vrbanja, Usora, Spreča, Drina imaju trend smanjenja vodostaja.

Kopirati
Drag cursor here to close