nova pravila

Saudijska Arabija: Žene po prvi put na izborima

Vijesti / Flash | 12. 12. 2015. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Saudijskoj Arabiji u subotu se održavaju prvi izbori na kojima je ženama dopušteno glasovati i kandidirati se.

Od 6.917 kandidata na lokalnim izborima, 979 je žena. Kandidati se natječu za dvije trećine mjesta u 284 vijeća kraljevine. Preostalu tećinu članova imenuje vlada. Snage sigurnosti su raspoređene oko birališta samo za žene u četvrti Olaja u prijestolnici Rijadu kako bi podalje držale muškarce.

U skladu sa strogim saudijskim pravilima, muškarci i žene glasuju na odvojenim biralištima. Nakon brojnih prosvjeda ranijih godina, pokojni kralj Abdulah 2011. godine je donio odluku o sudjelovanju žena na izborima.

Prvi izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine, nakon pauze od čak 40 godina. Zbog strogih zakona žene dosad nisu smjele glasati niti su mogle biti izabrane. Online taxi prijevoznik Uber u subotu nudi besplatne vožnje ženama u Saudijskoj Arabiji kako bi dao svoj doprinos rodnoj ravnopravnosti na prvim izborima na kojima sudjeluju žene u toj duboko konzervativnoj islamskoj monarhiji.

Žene u Saudijskoj Arabiji prvi se puta mogu kandidirati i glasati na mjesnim izborima, što se smatra važnim korakom u smjeru rodne jednakosti u autokratskoj naciji gdje je ženama po zakonu još uvijek zabranjeno voziti.

Usluga besplatne vožnje za žene koje idu glasati plod je zajedničkih napora američke tvrtke Uber i Filantropskog društva za žene AL-Nahda, saudijske udruge za podršku ženama.

»Moramo sudjelovati jer to smatramo uistinu jačanjem uloge žena«, rekla je Rasha Alturki, predsjednica Al-Nahde, i dodala da pozdravlja odluku Ubera te da je »dobro za naš slučaj jer pomaže ženama da izađu i da glasaju«.

Inicijativa je dio šire kampanje AL-Nahde da saudijske žene glasaju na izborima te kampanje za rodnu jednakost, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close