Donacija

Dva milijuna dolara od Saudijske Arabije za skladištenje streljiva OSBiH

Ugovor o donaciji danas su potpisali veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah bin Muhamed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2018. u 13:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljevina Saudijska Arabija donirala je dva milijuna američkih dolara za završetak infrastrukturnih unapređenja na lokacijama skladištenja streljiva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.  

Ugovor o donaciji danas su potpisali veleposlanik Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdulah bin Muhamed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je uz izraze zahvalnosti kazala da će se donacijom osigurati završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja streljiva „Kula“ u Mrkonjić-Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom, sigurnosti ljudi i lokalnih zajednica.

Naglasila je da će sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak financiranja projekta EXPLODE+ omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na navedenim lokacijama.

Veleposlanstvo Mominah je istaknuo da će Kraljevina Saudijske Arabije nastaviti s pružanjem podrške BiH u oblastima sigurnosti, ekonomiji i drugo.

Podsjetio je da je to druga donacija Kraljevine Saudijske Arabije usmjerena na podizanje sigurnosti skladištenja streljiva u BiH. U maju ove godine Kraljevina je donirala 940.000 američkih dolara za finaliziranje infrastrukturnih unapređenja skladištenja streljiva na lokaciji Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima.

S današnjom donacijom Kraljevina Saudijska Arabija je za dva mjeseca pomogla Oružanim snagama BiH s tri milijuna američkih dolara za realizaciju projekata skladištenja streljiva.

Također je i veleposlanica Sinanoglu navela da je UNDP u svojim aktivnostima usmjeren na infrastrukturnom osiguranju skladištenja streljiva, ali se također radi i na uništenju streljiva, a donacija Saudijske Arabije je i dobar primjer zajedništva i međusobne koordinacije između međunarodnih i domaćih partnera u BiH, i da se tada postižu dobri rezultati.

Ministrica Pendeš, i veleposlanica Sinanoglu su uz izraze zahvalnosti istakle da će donacija Kraljevine Saudijske Arabije doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnošću upravljanja zalihama naoružanja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo obrane BiH (MOBiH) i Oružane snage BiH (OSBiH).

Projekt EXPLODE+, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo obrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekt EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE koji je financirala Europska unija od 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close