Susret lidera

Saudijci misle da će se sve biti drugačije kada Obama odstupi, ali...

Vijesti / Flash | 24. 04. 2016. u 06:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni lideri u posjeti kralju Saudijske Arabije Salmanu primijetili su ogroman cvijetni aranžman postavljen ispred mjesta na kojem sjedi 80-godišnji monarh. Kada su se približili, uočili su da je cvijeće postavljeno s ciljem skrivanja računala koje služi kao blesimetar i omogućava kralju vođenje suvislog razgovora o važnim pitanjima s posjetiteljima, piše Independent.

Kada je kralju u posjet stigla američka delegacija, odabrana je nešto drugačija metoda uvjeravanja da se kralj Salman može nositi s rastućom krizom u Saudijskoj Arabiji. Simon Henderson, stručnjak za Saudijsku Arabiju na Institutu za politiku Bliskog istoka u Washingtonu, koje je prepričao ove dogodovštine, tvrdi da je na jednoj strani prostorije sa stropa visio veliki televizijski ekran, a na drugoj strani prostorije sjedila je pomoć koja je bjesomučno tipkala natuknice koje su se prikazivale na ekranu.

Novo svjetlo na susret lidera

Kralj Salman teško da bi bio prvi lider, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, čije su se prave sposobnosti za nošenje s državničkim izazovima pomno skrivale. Međutim svjedoci susreta koji su opisivali stanje saudijskog kralja i zgode s blesimetrom prilikom dvosatnog susreta s Obamom bacaju novo svjetlo na susret, koji je Bijela kuća ocijenila kao “srdačan susret koji je pomogao da se raščisti zrak nakon problematičnog razdoblja u saudijsko-američkim odnosima”.

Nije nikakva tajna da stvarni autoritet sve više preuzima princ Muhammad bin Nayef i sin princ Muhammad bin Salman. Upravo vakum koji je nastao u tranziciji moći objašnjava sadašnju bizarnu i samodestruktivnu vanjsku politiku Saudijske Arabije, piše Indenpendent. Nije da su se promijenili njihovi prioriteti, no promijenila su se sredstva kojima se koriste u postizanju ciljeva i postala su mnogo riskantnija nego u prošlosti.

Politika u Siriji i Jemenu

Otkako je kralj Salman početkom 2015. zasjeo na tron zamijenivši preminulog kralja Abdulaha, eskaliralo je vojni angažman Saudijske Arabije u ratu u Siriji, a Saudijska Arabija krenula je i u zračne napade u Jemenu. Ipak, oba vojna pothvata nisu donijela željene rezultate. snažna podrška oružanoj opoziciji sirijskog predsjednika Bašara al Asada omogućila je pobunjenicima napredovanje ali izazvala izravnu rusku intervenciju, zbog koje je postalo teže maknuti Asada.

Bombardiranje Jemena nije prisililo šijitske pobunjenike na napuštanje glavnog grada Sanna, kamo su se Houthiji povukli, a kaos u Jemenu iskoristila je al-Kaida koja je tamo postavila vlastitu mini-državu na južnoj obali zemlje.

Loš odnos s Obaminom administracijom

Saudijske vođe više ili manje otvoreno govore da čekaju odlazak Baracka Obame s pozicije američkog predsjednika i obnove odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama kao njihov omiljeni saveznik. Anti-Saudijsko raspoloženje sadašnje administracije uglavnom je bilo više verbalno nego operativno, no u intervjuu kojeg je Barack Obama nedavno dao za Atlantic piše da se u Bijeloj kući ovih dana često može čuti kako dužnosnici nacionalne sigurnosti podsjećaju da većina sudionika u terorističkom napadu 11. rujna nije bila iranske nego saudijske nacionalnosti.
Griješe ako misle da će neprijateljstvo iščeznuti

Kako piše Independent, Saudijci griješe ako smatraju da će neprijateljsko raspoloženje iščeznuti jednom kada Obama napusti Ovalni ured. Pogotovo u okruženju rastućeg pritiska i nastavka inzistiranja na zahtjevu da se javno objavi 28 stranica službenog izvješća o sudjelovanju saudijskih dužnosnika u napadu 11. rujna.

Realno gledajući, 28 stranica u izvješću o terorističkom napadu o umiješanosti Saudijske Arabije možda neće biti toliko štetni za kraljevstvo koliko je sam čin neobjavljivanja dokumenata. Independent piše kako je Saudijskoj Arabiji puno važnije da jedna druga velika tajna ostane skrivena, a ta tajna možda je povezana s optužbama da su između 1995. i 2001. godine dva starija princa potrošila stotine milijuna državnog novca za isplatu Osami bin Ladenu, kako ovaj ne bi izveo napade u Saudijskoj Arabiji, pritom mu ostavivši slobodu da u ostatku svijeta radi što god hoće.

Kopirati
Drag cursor here to close