Sastanak

Sattler o migrantima: Situacija je neprihvatljiva, BiH mora ispuniti svoje obaveze

Osnovni životni uvjeti trebaju uvijek biti osigurani.
Vijesti / Flash | 02. 01. 2021. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler, zajedno s austrijskom veleposlanicom Ulrike Hartmann, njemačkom veleposlanicom Margret Uebber i italijanskim veleposlanikom Nicolom Minasijem sastao se danas s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, kako bi razgovarali o hitnim rješenjima za izuzetno zabrinjavajuću migracijsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu, posebno na području kampa "Lipa".

"Situacija je potpuno neprihvatljiva. Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU", izjavio je veleposlanik Sattler.

Navedeno je da je angažiranje Oružanih snaga BiH, koje su osigurale neophodne šatore za privremeno sklonište migranata, bio prijeko potreban korak.

Međutim, smatraju da vlasti moraju hitno djelovati, posebno u osiguravanju priključaka za vodu i električnu energiju na lokalitetu privremenog kampa. Osnovni životni uvjeti trebaju uvijek biti osigurani.

Dugoročnije rješenje je i dalje potrebno. Veleposlanici su pozvali vlasti da što prije osiguraju potpuno opremljen kamp na prvobitnoj lokaciji u "Lipi". Također su istakli da je dostupna financijska podrška koju su osigurali.

Veleposlanici su ponovili potrebu za očuvanjem vladavine prava u Bosni i Hercegovini poštivanjem odluke Vijeća ministara o ponovnom otvaranju kampa "Bira" sve dok "Lipa" ne bude u potpunosti opremljena za smještaj migranata. Dodatne hitne opcije također bi trebale biti razmotrene.

Veleposlanici su također prepoznali da bi održivo rješenje moralo uključivati ravnomjerniju raspodjelu migranata širom zemlje na osnovu zajedničke odgovornosti i osiguravanja dostojanstvenih životnih uvjeta za migrante, s jedne strane, i sigurnosti građana BiH s druge strane.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 milijuna eura kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close