O svemu...

Sattler: Konstitutivni narodi uvijek će imati važnu ulogu u BiH

''Što se tiče BiH, ja vjerujem kako će to uvijek biti kombinacija različitih elemenata konstitutivnih naroda čija će uloga ostati važna, ali tu mora biti i ovaj građanski aspekt”, rekao je i dodao kao BiH ''neće u EU dok se ne riješi Sejdić-Finci''.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2020. u 19:15 BHRT
Johann Sattler o napretku BiH ka EU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Johann Sattler, specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH kazao je za BHRT da će konstitutivni narodi uvijek imati važnu ulogu u BiH, ali da je važan i građanski dio i provedba presuda poput one Sejdić-Finci.

Kaže kako razumije bh. građane koji ''predugo čekaju'' kako bi naša zemlja ušla u EU.

''Prije 20 godina ste bili na sličnoj razini razvoja kao i zemlje iz regije, poput Hrvatske, a danas to nije tako… Građani žele u EU, to mene ohrabruje, svaki dan ustajem s tim mislima'', kaže Sattler.

Tko je kriv?

Na upit tko je kriv što BiH zapinje na putu u EU, istaknuo je kako je EU spremna za proširenje, ali zemlje zapadnog Balkana nisu.

''Usred neke naše krize i unutarnjih prilika dvije zemlje iz regije – Sjeverna Makedonija i Albanija su dobile zeleno svjetlo”, ističe Sattler.

Govoreći o novoj metodologiji EU što se tiče pristupa BiH sa ''starim igračima'', kaže kako su to ''isti oni igrači'' koji su pitanje Mostara riješili nakon 12 godina.

Komentirajući sastanak s Predsjedništvom BiH od danas, rekao je kako je njegova glavna poruka danas bila da i Predsjedništvo i Vijeće ministara u ''iduće dvije godine naprave značajniji iskorak''.

''Ni dan danas nemamo Vladu Federacije, ako pričamo o ovom izvještajnom razdobolju, značajan dio je izgubljen, ali u proteklih pet mjeseci imamo razloga biti pozitivni kada vidimo Mostar, reformu javne uprave itd'', istaknuo je Sattler.

Građani skeptični

Govoreći o Izvještaju koji je jutros predstavljen, kaže da ''zbog blokada nije bilo iskoraka''.

''Ja sam osobno razočaran, građani su skeptični kada je u pitanju članstvo u EU, ali su nezadovoljni i vladavinom prava, radom institucija, dugim čekanjem ročišta i parnica…'', rekao je.

Po njegovim riječima, ako BiH želi napredovati na putu u EU, vladavina prava je “alfa i omega, nešto gdje nema popuštanja”, kazao je.

Komentirajući ekonomsko-investicijski paket koji je težak ukupno dvije milijarde eura, a kojemu aplicira i BiH, kaže da je to ''druga značajna stvar koja je jučer usvojena u Briselu''.


''Najsnažnije težište je stavljeno na prijevoz, energetiku, infrastrukturu, zelenu agendu i digitalnu transformaciju… Tu je dosta projekata poput koridora V-C, treba nam investicija koja će bolje povezati Sarajevo i Podgoricu, ta je cesta stvarno noćna mora'', rekao je.

Govoreći o tzv. zelenoj politici za koju se zalaže EU i komentirajući Blok 7 u Tuzli, ocijenio je da EU ''ne gleda blagonaklono na taj projekt'' jer je riječ o ''pogrešnom pristupu u vremenima kada Europa napušta ugalj''.

Kada je u pitanju status kandidata za EU, Sattler je kazao kako smo ''vidjeli iskorake” po pitanju 14 prioriteta, ali je potrebno ''uraditi više''.

“Očekujemo puni angažman za prave iskorake na europskom putu. Ako se radi po svih 14 prioriteta, onda je naredna godina dobra godina da pokažemo što je moguće'', rekao je Sattler.

Komentirajući velike brojeve prijavljenih iz inozemstva, kazao je da je dobro što je ''dijaspora zainteresirana za procese u BiH'', ali da je potrebno “eliminirati izborne prijevare”.

Čovićevo pismo

Na upit o tomu što kaže na pismo Dragana Čovića koje je poslao međunarodnim akterima u BiH, Sattler ističe da je i sam dugo vremena u politici.

''Bilo je kritika od građanskih stranaka, ali možemo li zamisliti kakve bi bile kritike da nije bilo sporazuma o izborima u Mostaru nakon 12 godina, ovo je značajan korak. Situacija je rezultat političkog kompromisa, ali smo se u značajnoj mjeri oslonili na ono što je bilo usuglašavano tamo 2018., dobar dio tog sadržaja je uzet u obzir, najvažnija stvar je Mostarcima osigurati da izađu na izbore. Nije bilo moguće da to bude isti dan kad i u drugim lokalnim sredinama'', ističe Sattler.

Govoreći o usporedbi nacionalnog i građanskog, Sattler je istaknuo kako EU ne propisuje što želi od zemalja članica kada je riječ o unutarnjem uređenju.

''Što se tiče BiH, ja vjerujem kako će to uvijek biti kombinacija različitih elemenata konstitutivnih naroda čija će uloga ostati važna, ali tu mora biti i ovaj građanski aspekt”, rekao je i dodao kao BiH ''neće u EU dok se ne riješi Sejdić-Finci''.

Komentirajući najavu Pompea koji je kazao kako će Amerika pogurati reforme u BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, Sattler kaže kako ''snažno vjeruje'' u koalicije i saveze.
'

'Godinu dana sam uložio u to. U ovom gradu ima jako puno partnera s kojima radimo. Sporazum iz Mostara je potvrda što se može učiniti kada imate dobre partnere, drago mi je čuti da oni podržavaju BiH na putu u EU'', rekao je Sattler.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, kazao je kako ovo pitanje “ne treba politički zloupotrebljavati”.
''90 posto troškova pokriva EU, od njihova smještaja, ishrane i svega ostalog'', rekao je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close