Ljestvica podignuta visoko

Šarović: Pitanje ANP-a dobilo veću političku dimenziju

Usvajanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dobilo je novu dimenziju
Vijesti / Flash | 16. 01. 2019. u 16:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, na novinarsko pitanje zašto se odgađa usvajanje godišnjeg nacionalnog plana (ANP), odgovara da je to pitanje dobilo mnogo veću dimenziju, prvenstveno političku, od samog suštinskog značaja dokumenta.

''Procedura i stavovi koje su zauzeli ključni politički faktori u BiH znače da je neophodno da se ovo pitanje ne prelama samo preko Vijeća ministara u tehničkom mandatu. Ljestvica je podignuta suviše visoko. Imamo, rekao bih, maksimalne zahtjeve koji dolaze s različitih strana - Republika Srpska je čak najavila i kazne za sve sudionike i predstavnike iz RS-a koji se ne budu pridržavali odluka i stavova institucija RS-a. Time se sužava prostor za bilo kakvo pojedinačno, lično tumačenje i rekao bih, podcjenjivanje karaktera, značaja i podobnosti ovog dokumenta. I u tom smislu, ja vodim inicijativu, s obzirom na njegov karakter akcijskog plana koji sadrži u sebi obaveze u procesu približavanja NATO-u kako za državni nivo, tako i za entitetski, da se ti nivoi vlasti potpuno jasno izjasne o ovom dokumentu'', rekao je Šarović.

Od izjašnjavanja tih institucija, zaključio je, ovisi i način postupanja i glasanja predstavnika u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close