OŠ 'Mustafa Busuladžić'

Sarajevska škola traži od Izraela da zaustavi gradnju naselja na palestinskoj zemlji

Školski odbor oglasio se priopćenjem u kojem podsjećaju da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nemaju pravo drugima držati moralne lekcije.
Vijesti / Flash | 28. 10. 2017. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prosvjedne koju je Izrael uputio vlastima u BiH da se povuče odluka o imenovanju škole u sarajevskom naselju Dobroševići "Mustafa Busuladžić", stigao je odgovor rukovodstva škole.

Školski odbor oglasio se priopćenjem u kojem podsjećaju da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nemaju pravo drugima držati moralne lekcije.

"Multietničko Sarajevo kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim.

Busuladžić nije bio nikakav antisemit, već je kao intelektualac govorio o lošim židovskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Židovi, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i 'nabijanjem cijena'. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize", navodi se u reakciji Školskog odbora.

Naglašavaju da vlasti u BiH nemaju nikakav razlog da ponište tu odluku, ali je žalosno da veleposlanstva pojedinih država nasjedaju na neargumentiranu priču sarajevskih neokomunista.

"Oni su izmislili da je Busuladžić bio antisemita, pokušavajući osporiti brutalno ubojstvo tog mladog čovjeka, koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici čak i pravo na dženazu", zaključuje se u priopćenju.

Reakcija Školskog odbora Javne ustanove Osnovne škole 'Mustafa Busuladžić'
Kopirati
Drag cursor here to close