Spremni su

Sarajevska policija jamči sigurnost Povorki ponosa

S obzirom da najavljena Povorka ponosa iziskuje pojačane mjere kada je riječ o sigurnosnom aspektu samog događaja, iz policije podsjećaju da su u Sarajevu održavani ili se održavaju i drugi događaji koji su zahtijevali pojačane mjere sigurnosti.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2019. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za 8. rujan u Sarajevu je najavljeno održavanje prve Bh. povorke ponosa. Iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i pravde (NiP) pozvali su na odgađanje povorke, pozivajući se na tradicionalne vrijednosti društva, kao i sigurnosni aspekt skupa, dok su najavljeni i mirni kontraskupovi građana koji su protiv održavanja Povorke ponosa.

Iz Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) potvrdili su za Novinsku agenciju Patria da do petka ne raspolažu podacima niti imaju saznanja o relevantnim sigurnosnim prijetnjama u vezi održavanja Povorke ponosa.

Na pitanje može li kantonalna policija u Sarajevu odgovoriti sigurnosnim izazovima u slučaju najavljene sarajevske Povorke ponosa, iz Uprave policije MUP KS navode da u suradnji sa drugim policijskim agencijama, raspolažu sa dovoljnim ljudskim i materijalno-tehničkim kapacitetima da odgovore sigurnosnim izazovima u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima.

S obzirom da najavljena Povorka ponosa iziskuje pojačane mjere kada je riječ o sigurnosnom aspektu samog događaja, iz policije podsjećaju da su u Sarajevu održavani ili se održavaju i drugi događaji koji su zahtijevali pojačane mjere sigurnosti.

''Uprava policije je samostalno ili uz suradnju sa drugim policijskim agencijama, u prethodnom vremenskom periodu uspješno isplanirala i realizirala osiguranje velikog broja vrlo složenih i visokorizičnih javnih skupova (sportskih – derbiji, utakmice Nogometne reprezentacije BiH, EYOF, kulturnih i dr.), kao i posjeta najviših svjetskih službenika (npr. prilikom posjete predsjednika SAD, kancelarke Njemačke, Svetog oca i dr.)'', zaključuju iz Uprave policije MUP KS.

Kopirati
Drag cursor here to close