Nakon dva dana

Sarajevo: Ukinuta mjera "par-nepar"

Vijesti / Flash | 26. 12. 2016. u 13:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem zasijedanju Operativnog stožera Vlade Kantona Sarajevo donesena je odluka o ukidanju mjere "par-nepar", potvrdio je za N1 Vedran Mulabdić, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Odlukom Operativnog stožera ukinuta je treća epizoda "Uzbuna", kojom je uveden ovakav sustav prometovanja, a proglašena druga epizoda ''Upozorenje'' povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Skraćena nastava

Inače, nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevu od sutra će biti skraćena, prenosi Anadolija.

Ovu odluku danas je donijelo Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo, a nakon, kako su istakuli, "neuobičajeno velikog broja poziva građana koji se odnose na mogućnost obustave nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo".

Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo navodi kako, uprkos velikom broju zahtjeva, nastava neće biti obustavljena.

Podsjetimo, Operativni stožer Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS u subotu, 24. prosinca, donio je Odluku o proglašenju treće epizode - Uzbuna od narednog dana, odnosno nedjelje, 25. prosinca 2016. godine.

S tim u vezi, od 7 sati je na snazi bila primjena mjere iz epizode - Uzbuna koja podrazumijeva privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sustava vožnje po principu "par – nepar" pločica, pri čemu se tog dana zabrana odnosila na vozila čije se registracijske pločice završavaju parnim brojem.

Narednog dana, u ponedjeljak 26. prosinca 2016. godine od 00:00 sati zabrana se odnosila na vozila čije se registracisjke pločice završavaju neparnim brojem, i tako se trebalo nastaviti naizmjenično, dok traje Uzbuna.

Improvizirana mjera

Ova mjera se nije odnosila na vozila policije, inspekcijskih organa, ministarstva obrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih poduzeća i vozila s diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Također, SDP je danas zatražio da se odluka "par-nepar" stavi izvan snage i hitno sazove Skupština. Iz ove stranke su  zaključili da županijska vlada u situaciji bespravne gradnje te zagađenja zraka, vode i tla, ali i lošeg stanja infrastrukture donosi improvizirane mjere, kakvom su nazvali mjeru o zabrani prometovanja vozilima po sustavu "par-nepar".

Kopirati
Drag cursor here to close