Sarajevo ljubavi moja

Sarajevo slavi Dan grada

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 07:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti travanj najznačajniji je datum u povijesti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog travnja 1945. godine, "zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota - Srba, Muslimana i Hrvata", oslobođeno je Sarajevo.

Na ovaj isti dan, 6. travnja 1994. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode. I opet je oslobođeno. Od početka opsade pa do 31. srpnja 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civil, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tijekom opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i gospodarskih objekata i prometnica, je neprocjenjiva.

Također, treba napomenuti i da je 6. travnja 1992. godine, tadašnja Europska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Nažalost, dok se zastava sa ljiljanima vijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku, srpske snage granatirale su stari dio grada i počele najdužu blokadu jednog grada u povijesti ratovanja, olimpijskog grada Sarajeva, prenosi N1.

Gađani su bolnica Koševo, Jezero i Vojna bolnica, zgrada Oslobođenja, RTV dom, televizijski toranj, tramvaji, Hotel Bristol, Hotel Evropa, univerzitetske zgrade, groblja, Vijećnica, vjerski objekti, zgrada Parlamenta...

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština. Međutim, tijekom ovog vremena, neprijateljske snage nisu bile u mogućnosti da pokore grad, zahvaljujući herojskoj obrani Sarajeva, ponajviše Armije Republike Bosne i Hercegovine. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma i razdoblja stabilizacije države i grada, bosanskohercegovačka vlast je odredila 29. veljače 1996. kao službeni datum prestanka opsade grada na Miljacki.

Nakon rata se ponovo izdigao iz pepela i vratio na stare staze mjesta u kojem se isprepliću različite religije i kulture. Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu povijest, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. travanj određen kao Dan grada Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close