Brojni dužnosnici na prijemu

Sarajevo: Oproštajni prijem Brucea Bertona

Berton je ustvrdio da OSCE čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči k napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2019. u 22:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini priredila je večeras u Sarajevu oproštajni prijem dosadašnjeg šefa te misije, veleposlanika Brucea Bertona.

Obraćajući se dužnosnicima, Berton je izjavio da je protekli četverogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini bio najljepše iskustvo u njegovom profesionalnom životu iako je službovao u „vrlo složenoj zemlji“ u kojoj mu i nakon tog razdoblja, razvoj događaja djeluje zbunjujuće.

Berton je ustvrdio da OSCE čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči k napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici.

Zahvalio je dužnosnicima, Misiji OSCE-a čije osoblje fantastično obavlja zadaću, po njegovom mišljenju, kao i partnerima Misije.

Bertonov zamjenik Alexander Chuplygin rekao je da su predstavnici Misije s iznenađenjem primili vijest o Bertonovom odlasku, kao i napuštanju State Departmenta, s čim se Chuplygin osobno ne slaže, kako je izjavio.

Za Bertona on smatra da je bio jedinstven lider u Misiji OSCE-a i da je u teškim okolnostima uspio postiči sporazum i dogovor s nizom OSCE-ovih partnera.

Večerašnjem prijemu prisustvovale su brojne dužnosnici, predstavnici institucija u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice, diplomatskog kora, medijskih asocijacija i druge javne osobe.

Generalni tajnik Društva novinara BiH Fedžad Forto tom prilikom je Bertonu uručio repliku Sarajevske Hagade i knjigu o Hagadi.

Veleposlanik Bruce Berton nedavno je izjavio da iz Bosne i Hercegovine odlazi pomiješanih osjećanja jer je to zemlja koju je u međuvremenu zavolio, kao i njene ljude.

Ovaj američki diplomata je istovremeno najavio da odlazi u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta.

Kopirati
Drag cursor here to close