Kršenje pravila

Sankcije RAK-a tijekom 2019.: Bujca na HTV Oscar, Čović u Mreži, prosvjed u Mostaru…

U 18 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 114.500 KM
Vijesti / Flash | 21. 02. 2020. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH objavila je u petak izvještaj tog tijela o izrečenim izvršenim mjerama iz oblasti emitiranja tijekom prošle godine u kojem je navedeno kako je izrečenno ukupno 39 sankcija.

U 2019. godini je izrečeno ukupno 13 izvršnih mjera (2 pismena upozorenja i 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 60.500 KM) u vezi s kršenjima relevantnih odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (Kodeks o AVM).

Za kršenje Kodeksa kaženjena je Aljazera Balkans, Face TV, TV BN, Televizija K3, HTV Oscar C, Aleternativna TV, Radio BN, dva puta Federalna TV i tri puta RTRS.

Migranti u Bujici

Kodeksom o AVM se, kako navode, ističu opći principi u pogledu zaštite pojedinačnih prava kao što su sloboda izražavanja, pravo na privatnost, zabrana diskriminacije, upotrebe govora mržnje i drugo. Također, naglašen je princip koji je u samoj srži djelovanja i regulacije (elektronskih) medija, a to je zaštita i osiguranje slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava u demokratskim društvima, te naročito slobode primanja informacija i ideja.

 Tijekom 2019. godine, Agencija je utvrdila kršenje člana govora mržnje u jednom slučaju, i to od strane stanice HTV Oscar C koja je reemitirala emisiju “Bujica” zagrebačke televizije Z1, a ista je reprizirana dan poslije.

Pored govora mržnje, u ovom slučaju je utvrđeno i kršenje odredbi člana 10 3. u vezi sa zabranom širenja diskriminacije ili predrasuda, te nepostojanjem uredničke odgovornosti za širenje ovakvih sadržaja. Tema predmetne emisije je bila migrantska kriza u Republici Hrvatskoj o kojoj je voditelj razgovarao sa gostima u studiju.

''HTV Oscar C, kao odgovoran nosilac dozvole Agencije, nije reagirao tijekom emitovanja emisije, kao što nije ni nakon emitovanja iste objavio bilo kakvu reakciju kojom bi se od navedenog sadržaja javno ogradila, već je nasuprot tome predmetni program u istom terminu reprizirala'', stoji u izvještaju.

Čović i tendencioznost

Predmetna odredba Kodeksa koja se tiče obaveze u pogledu pravičnosti i nepristrasnosti u programima korisnika dozvola u protekloj godini je prekršena pet puta od strane različitih nosilaca dozvola: FTV, Al Jazeera i RTRS, pri čemu je RTRS navedenu odredbu u 2019. prekršio tri puta.

U slučaju RTV FBiH – Federalne televizije, utvrđeno je da u političkom magazinu 'Mreža' izvještavajući o prisustvu Dragana Čovića na proslavi Dana Republike Srpske, te oživljavanju

Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, pri tome tematizirajući i položaj hrvatskog naroda u BiH, sve prezentirane izjave i komentari bili su negativno kritički intonirani i osuđujući u odnosu na političko djelovanje Dragana Čovića i njegove stranke kroz duže razdoblje.

Snimci određenih ranijih izjava Dragana Čovića, navode, iskorištene kao osnova za tematiziranje priloga i komentare sugovornika u emisiji, pri čemu je sve izrečeno, bez izuzetka, tendenciozno negativno u odnosu na Dragana Čovića i politiku HDZ BiH, što za rezultat ima jednostrane i neizbalansirane priloge, imajući u vidu da niti Draganu Čoviću, niti bilo kome iz njegove političke opcije nije pružena prilika da učestvuje u programu i prokomentariše izrečene navode.

Prosvjed protiv Komšića

''U odgovoru na navode Agencije, Federalna televizija je tvrdila da su pokušaji da dođe do izjava Dragana Čovića i HDZ-a odbijeni. Pri tome pokušaji da se pridobije izjava nisu bili do kraja dokumentovani na način propisan stavom 8. člana 5. Kodeksa, odnosno zvaničnom službenom zabilješkom. Nadalje, stanica je propustila gledatelje upoznati sa svojim nastojanjima da dođe do izjave Dragana Čovića i HDZ-a, te su tri kratke, ranije date izjave Dragana Čovića, odnosno HDZ-a, emitovane u programu koji je bio predmet postupka, pored toga što su se odnosile na nešto sasvim drugo, poslužile isključivo kao materijal za negativno komentariranje sugovornika u emisiji, a ne kao relevantan i potpun stav 'druge strane''', stav je RAK-a.

Aljazeera Balkans je, izvještavajući o održavanju prosvjedne šetnje u Mostaru protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, nakon snimaka iz Mostara, na kojima se jasno vidi mirna atmosfera, emitirala snimke na kojima je uočljiva potpuno drugačija atmosfera.

Na njima su prikazane grupe ljudi koje se užurbano kreću u određenom pravcu, skandiraju i pale baklje na ulici, kao i snimci uniformiranih pripadnika sigurnosnih snaga, odnosno policije sa kacigama i štitovima.

 Ispostavilo se, navode iz Agencije, da se radilo o snimcima koji su prikazivali navijače na putu prema stadionu, a koje je stanica greškom emitirala. Međutim, sporni snimci su emitovani dva puta tijekom priloga, i to u trajanju od 41 i 43 sekunde, što je stanica morala primijetiti i preduzeti blagovremene mjere da se greška otkloni. Stanica je morala pokazati pojačanu uredničku odgovornost u trenutku emitiranja navedenog sadržaja imajući u vidu osjetljivost teme o kojoj se izvještavalo.

Ometanja u Hrvatskoj

 ''Ipak, Agencija je uvažila da je stanica već u sljedećem izdanju Vijesti istog dana, osim ispravljenog izvještaja iz Mostara, objavila i izvinjenje gledateljima, koje je emitirano i u vijestima stanice u podne sljedećeg dana, zatim i na njihovoj web stranici, kao i da se radi o prvom prekršaju stanice, te je stanici izrečena mjera usmenog upozorenja'', stoji u izvještaju.

U šest slučajeva, Agencija je zaprimila žalbe upućene od Hrvatske Regulatorne agencije za mrežnu djelatnost (HAKOM) u vezi sa smetnjama u opsegu predviđenom za aviokomunikaciju i navigaciju, odnosno intermodulacijskim produktom na frekvencijskom opsegu, koji je navodno uzrokovan od strane pet radiostanica iz Bosne i Hercegovine: Hard Rock Radio, Radio Daš (dva slučaja), Radio Bosanska Krupa, Radio Velika Kladuša i Nes radio.

S obzirom na to da je Agencija utvrdila da su žalbe HAKOM-a opravdane, tj. da su navedene stanice prekršile odredbe člana 16. (Tehnički uvjeti). st. (1) i (2) Pravila 76/2015, Agencija je Hard Rock Radiju, Radiju Bosanska Krupa, Radiju Velika Kladuša i Nes radiju izrekla mjeru usmenog upozorenja, dok su Radiju Daš na osnovu utvrđenog kršenja u dva slučaja po ovom osnovu izrečene mjere usmenog, potom pismenog upozorenja.

Nepristranost tijekom izbora

Opći izbori 2018 u Bosni i Hercegovini održani su 7. listopada 2018. te je Agencija, kako je istaknuto u Izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila i propisa iz oblasti emitiranja za 2018., dala detaljan pregled realizovanih aktivnosti u vezi sa provedenim izborima, kao i podatke o broju primljenih prigovora, te utvrđenih kršenja odredbi Izbornog zakona i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Tri slučaja pokrenuta u 2018. su, radi obimnosti i složenosti postupaka, što je uticalo na vremensko razdoblje rješavanja, okončana u 2019., te su isti rezultirali izricanjem novčanih kazni za ATV, TV Alfa i RTRS.

ATV je kaženjan za 3.000 KM zbog stavke lažnog ili zavaravajući audiovizualnog i radijskog programa i sudjelovanja maloljetnika u sadržajima pružatelja medijskih usluga. Za 12.000 maraka kažnjena je TV Alfa zbog pravičnosti i nepristrasnosti stava te sudjelovanja maloljetnika. Entitetska televizija u RS-u je za 25.000 KM kaženjan zbog pravičnosti i nepristranosti.

U 2019. godini izrečeno je ukupno 39 izvršnih mjera, i to: 13 kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija: 1 kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama; 22 kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje i Zakona o komunikacijama, te pravila u vezi sa kablovskom distribucijom audiovizuelnih medijskih usluga; 3 kršenja odredbi Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH.

U 18 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 114.500 KM: 7 pismenih, 6 usmenih upozorenja, 5 suspenzija dozvole i 3 oduzimanja dozvola.

''RAK BiH će nastaviti da prati poštovanje propisanih pravila i propisa, te preduzimati mjere u skladu sa relevantnim propisima, u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga i usluga radija'', navelo je regulator.

Kopirati
Drag cursor here to close