Prepucavanja

Sankcije ne brinu Sjevernu Koreju

Vijesti / Flash | 07. 08. 2017. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Rex Tillerson u ponedjeljak je odbacio brzi povratak dijalogu sa Sjevernom Korejom, rekavši da nove sankcije UN-a pokazuju da svijetu ističe strpljenje prema ambicijama Pyongyanga za nuklearnim naoružanjem.

Obraćajući se novinarima na samitu ASEAN-a u filipinskoj prijestolnici Manili, Tillerson je kazao da će Washington razmotriti mogućnost razgovora samo ako Pyongyang prekine svoj program balističkih projektila - koji Sjever nema namjeru da zaustavi.

''Najbolji signal koji bi Sjeverna Koreja mogla poslati je da objavi da je spremna prekinuti s tim lansiranjem projektila'', izjavio je Tillerson.

Ipak, nije odbacio mogućnost da američki diplomati jednog dana sjednu za pregovarački stol s predstavnicima izoliranog režima iz Pyongyanga radi razgovora o izbjegavanju ratne prijetnje.

Tillersonovi komentari uslijedili su nakon neuobičajene razmjene stavova u nedjelju ministara vanjskih poslova dviju Koreja na summitu ASEAN-a, tijekom koje sjevernokorejski šef diplomacije Ri Yong-Ho nije pokazao nikakve nagovještaje da je njegova zemlja zabrinuta posljednjim krugom sankcija.

U pokušaju da zaustavi sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una da stvori svoju zemlju nuklearnom silom, Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je jednoglasno usvojilo rezoluciju o novom paketu sankcija koje bi mogle koštati njegovu zemlju do milijardu dolara godišnje.

Sankcije su odgovor na dvije sjevernokorejske probe nuklearnih projektila u prošlom mjesecu, za koje Kim tvrdi da mogu pogoditi bilo koji dio Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-In razgovarali su putem telefona u nedjelju i suglasili su se da Sjeverna Koreja "predstavlja tešku i ozbiljnu prijetnju" većini zemalja širom svijeta, priopćila je Bijela kuća.

Trump je kasnije na društvenim mrežama pozdravio glasanje u Vijeću sigurnosti, zahvaljujući se Kini i Rusiji što su podržale sankcije i nisu iskoristile svoje pravo veta u UN-u.

Trump je naveo u svom Twitter-nalogu da je "veoma zadovoljan i impresioniran glasovanjem o sankcijama Sjevernoj Koreji s 15 glasova za i nijednim protiv", prenosi agencija AFP.

Sjeverna Koreja osudila je posljednji krug sankcija Ujedinjenih nacija, tvrdeći da one krše njen suverenitet i najavila je poduzeti "pravičnu akciju", javila je državna novinska agencija Sjevera.

U priopćenju vlade koje je prenijela novinska agencija KCNA ponavlja se raniji stav Pyongyanga da nikada neće pregovarati o svom nuklearnom programu sve dok Sjedinjene Države zadržavaju svoju neprijateljsku politiku prema Sjeveru. Vlada nije navela kakvu će konkretnu akciju poduzeti.

''Nema veće zablude za Sjedinjene Države od vjere da je njihovo kopno sigurno od prekooceanskih zemalja'', upozorila je KCNA, prenosi agencija Reuters

Kopirati
Drag cursor here to close