Srebrenica

Sanduci s posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida stigli u Potočare

Brojni Srebreničani i članovi obitelji dočekali su posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su jutros ispraćeni iz Visokog.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostor bivše tvornice akumulatora u Potočarima stigli su sanduci s posmrtnim ostacima 33 žrtve srebreničkog genocida, koji će biti ukopani 11. srpnja u kompleksu Memorijalnog centra Potočari.

Brojni Srebreničani i članovi obitelji dočekali su posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su jutros ispraćeni iz Visokog.

Islam efendija Mehmedović imam pri Medžlisu Islamske zajednice Zvornik danas je dočekao sanduk s posmrtnim ostacima svog oca Ismeta Mehmedovića.

''Moj pokojni otac u momentu genocida je imao 58. godina kao civil je zarobljen na prelasku na slobodnu teritoriju, onda je streljan sa ostalim Bošnjacima. Nakon 24 godine traganja za njegovim kostima, pronašli smo njegove  ostatke, nažalost nekompletno. Nekako smo zadovoljniji da znamo za grobno mjesto našeg oca i da možemo doći i proučiti Fatihu, i da bude u društvu svoje braće koji leže u tužnoj dolini šehida u Potočarima'', kazao je za Fenu Mehmedović.

Majka Tahira Bajraketarević dočekala je sanduk svog sina Nedžada Bajraktarević.

''Njegovo tijelo nije kompletno, samo su dvije kosti od nogu pronađene u Liplju. Nedžad je bio krenuo šumom, ali je kasnije zarobljen u Sandićima. Tu je ostao sa ocem, i drugom rodbinom. Imao je 20 godina kada je ubijen i nakon 24 godine smo pronašli njegove kosti'',  kazala je Feni Bajraktarević.

Iznošenje sanduka do Musale u Memorijalnom kompleksu planirano za sutra u poslijepodnevnim satima.

Kopirati
Drag cursor here to close