O suđenju, mitu, politici

Sanader: Godinama sam u zatvoru zbog Ježićevih laži da sam primio mito

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 19:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U međunarodnom pravnom okruženju trenutno se vode dvije vrlo važne bitke oko Ine. Prvu je protiv Hrvatske 2013. godine pri međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu pokrenuo mađarski MOL koji tvrdi da je izgubio najmanje tri mlijarde kuna jer hrvatska strana u Ini nije poštovala ugovor iz 2009. godine koji je s Mađarima sklopila Vlada Ive Sanadera.

Hrvatska je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića uzvratila 2014. godine protutužbom u kojoj tvrdi da hrvatska strana trpi štetu zbog ugovora Sanaderove Vlade kojim su Mađarima dana upravljačka prava iako nisu imali većinski paket dionica, piše Jutarnji list.

Prije nekoliko dana u Londonu je na UNICITRAL-u, UN-ovoj komisiji za međunarodno trgovačko pravo, pri kojoj je Hrvatska zatražila poništavanje dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. godine o upravljanju Inom svjedočio bivši premijer Ivo Sanader.

O čemu je svjedočio i kakve bi posljedice za Hrvatsku i njezine građane, ali i njega osobno s obzirom da čeka novo suđenje za Inu to moglo imati otkrio je u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje što misli koje su to interesne skupine oko INA-e o kojima je danas govorio i Božo Petrov, Sanader je rekao: ''On ima neke svoje informacije koje je nemam''.

Jeste li svjedočili za MOL?
Sanader: Nisam bio svjedok MOL-a. Pozvao me predsjednik arbitraže.

Je li točno da ste već jednom bili pozvani, ali se niste odazvali?
Sanader: Pa pozvali su me ali sam bio u zatvoru.

Može li vam svjedočenje pomoći u slučaju INA?
Sanader: Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema nikakve veze s našim postupkom u Zagrebu. Međutim, ono što je važno za reći, budući da se postupak pred međunarodnom arbitražom vodi na temelju odluke Milanovićeve Vlade, koju je gurao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak, da se na temelju nepravomoćne presude ide pred međunarodnu arbitražu, a ta nepravomoćna presuda se temelji na laži Roberta Ježića da je za mene dobio 5 milijuna eura kao mito.

On se bio obvezao pred hrvatskim sudom, pred hrvatskom javnošću, pred svim kamerama da će tih 5 milijuna eura platiti još u rujnu 2012. godine. Evo, travanj 2016. još to nije uplaćeno. Ali u međuvremenu, zbog te izjave Ježićeve sam je prosjedio 4 godine u zatvoru i vodi se međunarodna arbitraža. Ono što je Milanovićeva vlada, na inicijativu Ivana Vrdoljaka, tadašnjeg ministra, učinila je krajnje rizičan posao za Hrvatsku.

Nitko ne može reći kako će arbitraža završiti niti se ja želim u to upuštati, ali ja sam naprosto pred arbitražom htio reći ono što sam rekao i u Hrvatskoj.

Što se točno događalo na svjedočenju?
Sanader: Ne mogu vam reći što me Vijeće pitalo. Pitalo me i Vijeće, pitali su me zastupnici Hrvatske i zastupnici MOL-a. Dakle sve tri strane su me pitale i ja sam odgovarao isto ono što sam odgovarao i u Zagrebu. Dakle, ne postoji mito, ja nisam primio nikakvih 5 milijuna eura, Ježić naprosto laže. A na temelju te laži se stvorio cijeli ovaj slučaj i cijela Hrvatska, čak i potpredsjednik Petrov govori to je nešto ovo... Ljudi, pa zar mi svi zatvaramo oči pred činjenicom da se čovjek obvezao da će platiti u roku od mjesec dana, navodno mojih, pet milijuna eura, još ih nije platio. O čemu mi govorimo?'

Jeste li prodali upravljačka prava INA-e za 10 milijuna Eura?
Sanader: Malo prije sam rekao da nisam, a onaj koji tvrdi da jesam neka najprije uplati tih pet milijuna, ako je istina ono što on tvrdi. Riječ je o tome da je moja vlada naslijedila ugovor iz 2003. koji je potpisala bivša vlada sa MOL-om, da je MOL bio strateški partner bivše vlade, pa je bio i moje vlade, pa i vlade gospođe Kosor i Vlade Zorana Milanovića i današnje Vlade. MOL je naprosto strateški partner i ja se ne slažem i neću se nikada složiti, bez obzira na činjenicu da sam bio u zatvoru, ali sam pobio to i sve su te presude pale, kao što hrvatska javnost zna, ja sam siguran u svoju pobjedu na kraju, ne želim prejudicirati, ali uvjeren sam, jer nema ništa. Dakle, riječ je o tome da je jedna vlada donijela odluku da se proda MOL-u 25 posto, a druga vlada, odnosno moja, je činjenicu da je u međuvremenu MOL došao na 48 posto, ali ne prodajom Vlade nego kupnjom na burzi dionica, da je naprosto postao većinski vlasnik u smislu većeg broja dionica nego što ima vlada. Vlada ima 45, MOL 47 ili 48 i logično je bilo da kroz pregovore stvorimo novi odnos koji je takav kakav je.'

Zbog čega ste napustili mjesto premijera?
Sanader: Razlog mog odlaska je blokada Slovenije koja je naše članstvo u EU željela naplatiti našim teritorijem. Na to nisam mogao pristati. Kasnije se pokazalo i da je ta arbitraža za Hrvatsku bila loša i da je iz nje trebalo izaći.

Ivan Vrdoljak zove vas lažnim domoljubom…?
Sanader: Njegova je teza ova: Mi smo tebe optužili da si za mito prodao upravljačka prava, a ako se braniš nisi domoljub. Nego si domoljub ako priznaš i odeš u zatvor. On ima tu i neke privatne interese. Sve će se to doznati kasnije.'

Jeste li u kontaktu s nekadašnjim suradnicima Kolindom Grabar - Kitarović i Tomislavom Karamarkom?
Ne družim se s bivšim suradnicima. Ali moram reći da Kolinda Grabar – Kitarović odlično obavlja posao predsjednice, puno bolje od Ive Josipovića. Inače, trzavice u novoj vladi su normalne, no nikome ne dijelim savjete. Možda ću kad ovo sve bude gotovo, otvoriti konzalting kompaniju pa ću naplaćivati savjete..

''Za kraj ću reći da samo želim istjerati istinu na čistac. Mene i moju obitelj se progoni pet godina ali za to nema dokaza.'', poručio je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u gostovanju na Novoj Tv.

Kopirati
Drag cursor here to close