Talibani 'peru ruke'

Samoubilački napad u Kabulu, 64 mrtvih

Vijesti / Flash | 23. 07. 2016. u 13:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj mrtvih u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu narastao je na 64, a ranjeno je 236 osoba, rekli su dužnosnici, dok su talibani, koji često izvode ovakve napade, zanijekali svoju umiješanost i priopćili da je to čin "neprijateljskih krugova".

Snažna eksplozija je odjeknula pri prolasku povorke šijitske manjine hazara u iračkoj prijestolnici, koja je prosvjedovala zbog rute planiranog dalekovoda, projekta vrijednog više milijuna dolara, tražeći da se on preusmjeri kroz dvije pokrajine u kojima živi veliki broj hazara. Vlada tvrdi kako bi to koštalo milijune i na više godina odgodilo nužno potreban projekt, piše Hina.

Na televizijskim snimkama prikazana su mrtva tijela kako leže na cesti.

Mohamad Ismail Kavousi, glasnogovornik ministarstva zdravstva, rekao je da je najmanje 64 mrtvih i 236 ozlijeđenih prebačeno u obližnje bolnice te da se strahuje da bi broj mrtvih mogao i dalje rasti.

"Teroristi su ušli među prosvjednike i aktivirali eksplozije koje su ubile i ranile veliki broj naših zemljaka, uključujući pripadnike službi sigurnosti", rekao je afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Veliki dio središta Kabula bio je zatvoren i postavljene su zapreke kada je počeo mimohod prosvjednika ranije u subotu, a bile su poduzete i jake mjere sigurnosti.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad, koji je izvršen tri tjedna nakon što je bombaš samoubojica ubio desetke ljudi u napadu na policijske kadete, a za koji su odgovornost preuzeli talibani.

Međutim, ovaj put su talibani zanijekali odgovornost.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid je rekao da oni "nisu umiješani niti imaju veze s ovim tragičnim napadom". Po njegovim riječima, napad su izvršili "neprijateljski krugovi".

Kopirati
Drag cursor here to close