Odluka SIP-a

Salmir Kaplan skinut s kandidatske liste za načelnika Stoca

Vijesti / Flash | 24. 11. 2016. u 15:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odlučilo je sa četiri glasa (tri 'protiv') da imena kandidata na lokalnim izborima u Stocu Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi.

Oni su sankcionirani i novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne u rasponu od 1.500 KM do 5.000 KM.

Postupak je obustavljen protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića jer službe SIP-a nisu mogle prikupiti dovoljno dokaza kako bi se utvrdila njihova odgovornost u prekidu izbora u Stocu. Sumnja se da su sudjelovali u odnošenju glasačkih kutija s biračkog mjesta.

Kad je riječ o Općinskom izbornom povjerenstvu, za predsjednika Ivana Perića i članove Melihu Kapor i Avdu Jaganjca je donesena odluka o razrješenju dužnosti te četvorogodišnje zabrane angažmana u izbornoj administraciji.

Na današnjoj sjednici SIP-a izrečene su i novčane kazne za 35 članova biračkih odbora u Stocu, za predsjednike po 700 KM, a za zamjenike i ostale članove po 300 KM. Ovi ljudi su kažnjeni i četvorogodišnjom zabranom učešća u izbornoj administraciji.

SIP je kaznio četvorogodišnjom zabranom angažmana, ne i novčanom kaznom, četiri člana biračkog odbora koji su bili zamjena na biračkom mjestu na kojem je prekinut izborni proces u trajanju od četiri sata.

''Ove odluke SIP-a nisu pravosnažne, a postoji mogućnost žalbe Apelacijskom odjeljenju Suda BiH'', kazao je predsjednik Ahmet Šantić.

Po pravosnažnosti će SIP donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu i odlučiti kada će biti održani novi izbori.

Kopirati
Drag cursor here to close