Entitetski potpredsjednik

Salkić: Separatistička politika u zaključcima NSRS nije bezopasna

Posebnu sjednicu i zaključke Narodne skupštine bh. entiteta RS bilo bi opasno relativizirati i ocijeniti kao bezopasne i beskorisne, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.
Vijesti / Flash | 12. 11. 2019. u 21:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebnu sjednicu i zaključke Narodne skupštine bh. entiteta RS bilo bi opasno relativizirati i ocijeniti kao bezopasne i beskorisne, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Zaključke treba, kako dodaje, ozbiljno analizirati i razmatrati, te se o njima ozbiljno odrediti sa različitih strana i nivoa.

''Posebno s aspekta separatističke politike koju zagovara i provodi aktualna vlast u kontinuitetu zadnjih desetak godina. Provođenje ove politike javno zagovara Milorad Dodik, koji svakodnevno poziva na podjelu Bosne i Hercegovine. Ove aktivnosti, koje su suprotne Dejtonskom mirovnom sporazumu, direktno pozivaju na njegovo kršenje, što ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti Narodne skupštine i Milorada Dodika zahtijevaju reakciju visokog predstavnika s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma'', naglasio je Salkić za Fenu.

Sami zaključci možda neće, kako smatra, imati direktan učinak, ali će indirektno opteretiti odnose i daljnji razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

Glavna prepreka izboru novog Vijeća ministara

''Ako se sjetimo usvajanja rezolucije entitetske Skupštine o vojnoj neutralnosti, uprkos nepostojanja nadležnosti Skupštine da o ovom pitanju raspravlja i činjenici da je entitetski Ustavni sud rekao kako je ovo politički akt, ova rezolucija se navodi kao glavna prepreka slanju ANP-a, a neslanje ANP-a je glavna prepreka izboru novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine'', ocijenio je Salkić.

Usvojeni zaključci izlaze iz okvira djelovanja entitetske skupštine, što je bio i jedan od ciljeva inicijatora sjednice, a to je da se, kako ističe, da važnost skupštini koja joj ne pripada.

''Zaključci i sjednica imaju za cilj i skrivanje u daljnjim pregovorima i postupcima Milorada Dodika iza ovih zaključaka i same entitetske skupštine. Posebna sjednica nije ni trebala biti održana, uvodni materijal je obilovao neistinama, netočnim formulacijama i navodima, s ciljem iskrivljivanja povijesnih činjenica i karaktera rata i događanja u Bosni i Hercegovini. Usvojeni zaključci se moraju smatrati i kao određena pregovaračka platforma u predstojećim razgovorima s partnerima u Bosni i Hercegovini, ali i s predstavnicima međunarodne zajednice. U svakom slučaju, s pozicije Bošnjaka, ovi zaključci i sama informacija su apsolutno neprihvatljivi, nerealni i nisu odraz istine'', rekao je entitetski potpredsjednik.

Istaknuo je i da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik sankcionira ove seperatističke aktivnosti kad već nije sankcionirao višegodišnju sistemsku diskriminaciju Bošnjaka, negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i druge antidejtonske aktivnosti NSRS i vlade tog bh. entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close