Odluka o referendumu

Salkić: Destruktivne i radikalne snage u RS žele provesti ono čime prijete godinama

Vijesti / Flash | 16. 07. 2015. u 09:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ukazao je da je nakon usvajanja odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, "upaljeno crveno svjetlo" kada je u pitanju sigurnosno i opće stanje u RS i BiH.

''Ovo je više od referenduma, koji se tiče samo nametnutih odluka visokog predstavnika. Ovo je test i proba za ono što je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavljivao svih ovih godina, a to je referendum o podjeli BiH.

Situacija u kojoj se sada nalazimo, podsjeća nas na '90. godine i sigurno da su Bošnjaci u ovom entitetu zabrinuti, osjećaju se nesigurno, te na neki način i ostavljeni od predstavnika međunarodne zajednice, koji su jamac Daytonskog sporazuma. Destruktivne i radikalne snage unutar RS i vlasti tog entiteta su opredijeljene da provedu ono čime su prijetili sve ove godine'', uvjeren je Salkić.

Ukazao je da je Bošnjacima u RS vrlo važno da dobiju jasne poruke ne samo predstavnika međunarodnih organizacija, već i državnih institucija, da li se mogu osloniti na nekoga u ovoj situaciji, ili se mogu osloniti samo na sebe.

Salkić je rekao da je Ustav RS-a onemogućio Bošnjacima bilo kakvu demokratsku i političku borbu u zaštiti svojih prava, jer je napravljen na način da, kako je naveo, ne mogu utjecati niti mogu spriječiti donošenje nekih odluka.

''S druge strane, u posljednje vrijeme vidimo učestale incidente kada su u pitanju napadi na Bošnjake. I incident koji se dogodio u Kotor-Varoši, gdje je pokušano ubojstvo Nerka Hanifića te poslane poruke, jer je na njegovom tijelu iscrtano "četiri S“, podsjećaju na situaciju iz logora i ono što se tamo događalo Bošnjacima'', upozorio je Salkić.

On je podsjetio i na diskriminaciju Bošnjaka u obrazovanju, zapošljavanju..., ali da bez obzira na sve pritiske Bošnjaci, kako je naveo, neće napustiti prostor RS, jer je to njihova zemlja.

Očekuje da međunarodni predstavnici u BiH, posebno visoki predstavnik, pokažu da li postoje u BiH te da li će nešto uraditi ili ne.

Kopirati
Drag cursor here to close