Sa suđenja

Salihović tvrdi da se iz računa ne vidi da je on primio sredstva

Optuženi Salihović je rekao da bi želio da bude prezentiran svaki račun, postavljajući pitanje na osnovu čega se vidi da je on primio neka sredstva.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja bivšem glavnom tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću za zloupotrebu položaja, Obrana je zahtijevala da se pokažu određeni originalni računi, a vještak je objašnjavao da računi nisu jedini dokumenti na osnovu kojih je izračunavao troškove.

Optuženi Salihović je rekao da bi želio da bude prezentiran svaki račun, postavljajući pitanje na osnovu čega se vidi da je on primio neka sredstva.

Obrana je na današnjem ročištu nastavila da unakrsno ispituje vještaka Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu Miloša Grujića nakon što je u sudnicu doneseno 15-ak registratora sa dokumentacijom. Branilac Rifat Konjić inzistirao je da vještak odgovori da li su računi na osnovu kojih je sačinio nalaz originali ili kopije.

Grujić je pogledao neke dokumente navodeći da je riječ o originalima. Konjić je zatražio da vještak pokaže sve račune za koje je ranije kazao da se moguće samo orjentacijsko odrediti jer se ne vide dobro.

Vještak je rekao da su potrebni dani da se pronađu ti slučajevi, te da računi nisu jedini mjerodavni. Konjić je kazao da je od prošlog ročišta bilo dovoljno vremena da se pronađu ti računi, i da, s obzirom da ih vještak ne može pokazati, više nema pitanja.

Tužiteljica Amra Mehmedić pokazala je kao primjer setove dokumenata, na šta je vještak objasnio da uz račune ide i druga dokumentacija na osnovu koje je moguće utvrditi visinu troškova u svakom slučaju.

Salihović je uzeo jedan od primjera na kojem je bila isplata dnevnica i reprezentacije, pitajući gdje se vidi da je on primio ili naložio isplatu. Rekao je da se vidi da su tri čovjeka radila na tome.

Na pitanje tužiteljice, vještak je rekao da je trag ostajao i prilikom plaćanja biznis karticom Salihovića, na šta je optuženi prokomentarisao: “Morate dokazati, nije moja.”

Kad je u pitanju planirani proračun institucije, Grujić je kazao da se za prekoračenja odobrenih sredstava rukovoditelj mora obratiti Trezoru. Dodao je da je našao zahtjeve za prekoračenje, ali da nije vidio da su oni odobreni.

Vještak je rekao da rukovoditelj može prenijeti pravo na raspolaganje reprezentacijom, ali da je on odgovoran za njeno trošenje.

Kazao je i da nije moguće da su grantovi stizali “baš za reprezentaciju”.

On je branitelju potvrdio da nije utvrđivao utrošak grantova. Sugerirajući da su svi tužitelji, zamjenici glavnog tužitelja i tajnik imali pravo na reprezentaciju, Konjić je pitao vještaka da li se bavio tim troškovima. Grujić je rekao da jeste, ali dalje objašnjenje nije mogao dati jer je odvjetnik tražio da odgovara sa “da” ili “ne”.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nastavak suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je 7. srpnja, kada je predviđeno ulaganje materijalnih dokaza Optužbe. Optuženi je kazao da želi da svaki račun bude pokazan.

Kopirati
Drag cursor here to close