(Ne)briga države

Saga o nabavci cjepiva: pisma namjere, donacije i tužbe

Kako cjepivo putem “Covax” mehanizma nema, federalna razina prvi put poduzima konkretne korake.
Vijesti / Flash | 03. 03. 2021. u 19:37 Bljesak.info
Pokrenut proces nabavke vakcina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako na isporuku “Covax-a” još čekamo, Federacija Bosne i Hercegovine kreće stopama Republike Srpske i u pokušaj direktne nabavke cjepiva.

Na državnoj razini i Ministarstvu civilnih poslova BiH sve je zastalo na pismu namjere, jer traže da entiteti daju suglasnost o odgovornosti i odšteti između BiH i proizvođača cjepiva. I dok se ne nazire početak cijepljenja u Federaciji BiH, postoji opasnost da zbog nepromišljenih izjava naših dužnosnika, menadžment “AstraZeneke” tuži BiH.

Kako cjepivo putem “Covax” mehanizma nema, federalna razina prvi put poduzima konkretne korake. Zavod za javno zdravstvo FBiH uputio je poziv veledrogerijama u FBiH da iskažu mogućnost nabavke cjepiva. Nekoliko veledrogerija se javilo na poziv, ali nepoznato je koje.

“Zavod za javno zdravstvo FBIH nas je informirao da su obavili određene razgovore s gospodinom Tongom iz ‘Sinofarma’ i da prema tom razgovoru oni nastavljaju dalje aktivnosti na mogućnost direktne nabavke cjepiva”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Direktna nabavka, iako u ovom trenutku jedino razumno rješenje, zastala je na pismu namjera.

“Ispada da je sve zapelo oko nekih pisama i potpisa koji je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost sa strane BiH za transport i čuvanje tih cjepiva, meni malo zvuči nevjerojatno da je sve zapelo na pismu i potpisu”, ističe član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ministrica Ankica Gudeljević i dalje se ne želi javno eksponirati i dati odgovore. A znamo, da bi dokumenti bili potpisani Ministarstvo civilnih poslova BiH inzistira na suglasnosti entiteta i Brčko distrikta. BiH mora dati financijske garancije da će uvjeti čuvanja i distribucije proizvoda od momenta preuzimanja biti adekvatni. GAVI popratno pismo nije dostavio na vrijeme, ali traženje suglasnosti nižih razina samo odugovlači proces isporuke.

Ministarstvo nije još uvijek dobilo tražene suglasnosti nadležnih vlasti. U ovom trenutku stiglo je pozitivno mišljenje FBiH za zahtjeve GAVI alijanse. Kada budemo imali izjašnjenja nadležnih vlasti, Ministarstvo će postupiti u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom.

“Danas smo dostavili suglasnost u vezi s potpisom aneksa ugovora s GAVI-jem i dat ćemo suglasnost vezano za Pfizer cjepiva s obzirom da je na sastanku utvrđeno da određena tehnička pitanja koja je Pfizera imao prije svega ispunjenja i da određeni zahtjevi koji oni postavljaju operativni i logistički ne predstavljaju problem za RS. I taj dopis će danas biti upućen prema MCP”, naglašava ministar zdravstva RS Alen Šeranić.

I dok čekamo na usuglašavanja, doniranog cjepiva iz Srbije nalaze se u glavnom središtu u Mostaru. Odatle će biti raspoređene ravnomjerno prema županijama, u skladu s planom cjepiva zdravstvenih radnika. Još ćemo pričekati, jer je potrebno odobrenje Agencije za lijekove da je cjepivo sigurno. I upravo zbog izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da su pristigla cjepiva AstraZenece slabijeg kvalitete, menadžment AstraZenece razmišlja o tužbi.

“Na jednom neformalnom razgovoru s predstavnikom ‘AstraZenece’ on je iskazao zabrinutost vezano za jučerašnje izjave iz BiH da se u Indiji praktično prave cjepiva za treće zemlje svijeta, da nisu identične proizvedenim u Velikoj Britaniji, skrenuta je pažnja da izjave tog tipa mogu dovesti do tužbe”, kaže direktor “Verlaba” Almir Badnjević.

A posljednjih dana Europska Agencija za lijekove vrši provjere i očekuje se odobrenje ovog cjepiva i na području EU. A bh. vlasti nikako da shvate da tempo nabavke diktira tempo cijepljenja u BiH, prenosi BHRT. 

Kopirati
Drag cursor here to close