Spojena optužnica

Sadikoviću će se suditi sa Čauševićem i Karićem

Vijesti / Flash | 12. 05. 2017. u 13:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud donio je rješenje kojim se predmet Anesa Sadikovića spaja s predmetom Kemala Čauševića i Sedineta Karića, te će protiv sve trojice biti proveden jedinstven kazneni postupak.

Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadikovića i Karića za davanje dara i drugih oblika koristi. Njih trojica su u početku bili i optuženi u jednom predmetu, ali je Sud BiH potom potvrdio optužnicu u odnosu na Čauševića i Karića, a potom odvojeno i za Sadikovića.

Na ročištu na kojem je Sadiković negirao krivicu Tužiteljstvo BiH je zatražilo da se njegov predmet spoji s predmetom Čauševića i Karića, čemu se obrana nije protivila.

Čaušević se tereti da je, kao direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tijekom 2007. godine stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila u BiH iz Turske, Kine i Mađarske, Sadikovićem i Karićem, vlasnicima više poduzeća koja se bave uvozom, da bi im za njihova preduzeća obećao povlašteni status prilikom uvoza.

Povlašteni status firmi, kako ističu u Tužiteljstvu BiH, ogleda se u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je Čaušević znao da su na njima netočni podaci, te je tražio da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu, daju iznos od 1.000 maraka po uvezenom kamionu. Njih dvojica su na to pristali, te su novac Čauševiću donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci, stoji u optužnici.

Sadiković i Karić su, kako stoji u optužnici, Čauševiću od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,7 milijuna KM. Sadiković je tom prilikom, prema Tužiteljstvu, dao oko 1,2 milijuna, a Karić oko pola milijuna maraka, javlja BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close