Znaju oni

SAD: Poboljšati razinu koordinacije svih sigurnosnih agencija u BiH

''Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima.''
Vijesti / Flash | 17. 06. 2019. u 15:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potreba više i poboljšane razine koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg susreta zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera i veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona s visokorangiranim službenicima u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutarnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je istaknuto poboljšanje suradnje najpotrebnije u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH, ali umjesto suradnje entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga.

''Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima'', naglašeno je u priopćenju Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Palmer i Nelson pozvali su na dužnosnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni.

Dužnosnici SAD-a također su zatražili poboljšanje mehanizama koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije, a pozvali su da odustanu od jednostranog djelovanja.

Domaćim akterima poziv je upućen i u smislu boljeg korištenja međunarodne ekspertize i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regiji.

Prije ovog sastanka Palmer i Nelson bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati suradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te suradnje u vezi s migrantskom situacijom.

''Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost BiH'', istaknuto je u priopćenju.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije.

Međutim, najavljeno je, njihova pomoć bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

Sjedinjene Američke Države izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH.

Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 tečajeva obuke u oblasti provedbe zakona, a u 2019. godini osigurat će milijune dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti dok će 30 posto ove vrste pomoći biti usmjereno na sigurnost granica.

Kopirati
Drag cursor here to close