Nastavak

Sa suđenja Lijanoviću: Poticaj dijeljen 'metodom slučajnog odabira'

Vijesti / Flash | 03. 03. 2017. u 14:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalim pred Županijskim sudom u Tuzli, Sudsko vijeće je kazalo da je od Tužiteljstva u Travniku dobilo naredbu o pokretanju istrage protiv Nenada Rajića zbog nepravilnosti u isplatama poticaja.

Kako je pojašnjeno u dopisu iz Županijskog tužiteljstva Travnik, Rajić je osumnjičen za posredovanje u “sređivanju” poticaja preko Stipe Šakića vlasnicima firmi iz Viteza i Travnika. Navodno su firme koje su dobile prvu ratu poticaja pola novca vratile Lijanoviću, rečeno je u sudnici.

Mladen Ivanković Lijanović, brat optuženog Jerka, koji je na ovo ročište bio pozvan kao svjedok Obrane, nije se pojavio u sudnici.

Optužnica tereti Jerka Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Merseda Šerifovića i Stipu Šakića za zloupotrebe položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu Optužba je ranije zaključila sporazum o priznanju krivnje sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanske županije.

Sporazum je prihvatio Županijski sud Tuzla te je donio osuđujuću presudu i izrekao Ajanoviću kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.Sud je kao materijalne dokaze na ovom ročištu po službenoj dužnosti u spis uveo službene zabilješke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, te pravilnike o uvjetima i načinu dodjele poticaja.

Na zahtjev Suda u Tuzli, u dokaze su uvrštene i službene zabilješke članova komisije koja je odlučivala o dodjeli poticaja u razdoblju kada je Jerko Ivanković Lijanović bio ministar.

U službenim zabilješkama je navedeno da je Lijanović na pitanja jednog od članova komisije kako će se dijeliti novac jer ima previše zahtjeva, odgovorio – “metodom slučajnog odabira”. Također, svojim suradnicima iz razdoblja kada je bio ministar kazao je da rade po njegovim uputama, stoji u zabilješkama koje je Sud uvrstio u dokaze.

Županijski sud u Tuzli tražio je od firme “Voćar” iz Visokog također da dostavi određenu dokumentaciju, koja do današnjeg ročišta nije stigla na adresu Suda. Prema optužnici, “Voćar” je, nakon isplaćenog poticaja, optuženima vratio 200.000 KM. Nastavak suđenja planiran je 23. Žujka, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close