U svim porama

S korupcijom se moraju obračunati profesionalci

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je da je županijska vlada svoju opredijeljenost u borbi protiv korupcije već dokazala formiranjem Tima za sprječavanje korupcije, dodavši kako on mora biti profesionaliziran kako bi mogao odgovoriti izazovima.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2020. u 14:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korupcija je prisutna u svim porama društva i u borbu protiv nje moraju biti uključeni svi, od građana do svih instanci vlasti, rečeno je danas na okruglom stolu u Travniku na kojem se razgovaralo o profesionalizaciji radnih mjesta u oblastima borbe protiv korupcije u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ).

Zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragan Slipac upozorio je kako brojna izvješća ukazuju da korupcija u bh. društvu napreduje te da u odnosu na zemlje u regiji BiH zaostaje u borbi protiv te pojave.

''Prema zadnjem izvješću Transparency Internationala mi smo na 101. mjestu, zajedno s Kosovom. Kad sam tek stupio na dužnost, novinari su me odmah pitali kada ćemo mi imati svog Sanadera, a ja sam rekao da smo mi imali puno "sanadera", ali da nitko nije procesuiran. Ukoliko želimo promjenu, moramo krenuti u istinski borbu, a za nju nam treba stvarna, a ne kao do sada deklarativna politička potpora'', kazao je Slipac.

Upozorio je da borba protiv korupcije zahtjeva sustavni pristup te tijela koja će se posvetiti samo tom problemu.

''Na svim razinama su formirana ad hoc tijela, ali ona se, pored osnovnih djelatnosti, bave i preveniranjem korupcije. To je tako nemoguće uraditi i zato smo odlučili krenuti u realizaciju priče o profesionalizaciji tijela koja moraju biti neovisna, i u financijskom i u svakom drugom smislu'', dodao je Slipac.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je da je županijska vlada svoju opredijeljenost u borbi protiv korupcije već dokazala formiranjem Tima za sprječavanje korupcije, dodavši kako on mora biti profesionaliziran kako bi mogao odgovoriti izazovima.

''Imenovali smo Tim, ali smo uočili da on, ipak, ne može u apsolutnoj mjeri odgovoriti zadatku. Smatramo da to mora biti profesionalni tim i tražimo modalitete kako ga uspostaviti, kako bi se 24 sata mogao baviti ovim pitanjima. Ukoliko napravimo uređen i transparentan sistem, zasigurno ćemo smanjiti prisutnost korupcijskih radnji'', kazao je Lendo novinarima.

Na pitanje novinara o broju slučajeva korupcije koje je pravosuđe u SBŽ-u do sada procesuiralo, ministar pravosuđa i uprave SBŽ-a Zoran Marković odgovorio je da "korupcija ne postoji, nego da postoje ljudi i običaji koji vladaju u BiH".

''Korupcija je nešto imaginarno što su izmislili, a mi imamo ljude koji žive kako žive i običaje koji su kod nas normalni, iako nigdje u svijetu nisu. Slušam ovdje kako se govori o korumpiranim političarima i to mi se ne sviđa. Znači li to da sam samo ja korumpiran? Isto tako, ja mogu reći da su novinari korumpirani. Vladin tim nastojat će prevenirati i promijeniti običaje, da se to korak po korak izmijeni, ali to nije represivni aparat i neće hvatati ljude po cesti. Svi bi rekli da je netko drugi korumpiran, a onda bi "uletjeli" pare ili iskoristili vezu da se zaposle. Moje osnovno pravilo je da svi trebamo krenuti od sebe'', poručio je Marković.

Predstavnik Misije OESS-a u BiH Mladen Marijanac istaknuo je da je posao profesionalizacije timova za borbu protiv korupcije dio bitnog i teškog procesa, kojem će OESS-a pružiti podršku.

''Ništa se ne dešava preko noći i Misija OESS -a je svjesna ove problematike, kao i opredjeljenja Vlade SBŽ-a da se uhvati u koštac s ovim gorućim problemom. Sve će biti definirano kroz jedan transparentan proces da vidimo koji je to najbolji modalitet profesionalizacije tima, kako bismo sistemski rješavali ovo pitanje'', naglasio je Marijanac.

Okrugli stol u Travniku organizirala je Misija OESS-a u BiH, u suradnji s Timom Vlade SBŽ-a za sprječavanje korupcije i Ministarstvom pravosuđa SBŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close