Nezadovoljstvo sindikata

S kim je Vlada HNŽ pregovarala, a s kim će tek?

Za razliku od policije, sindikati koji okupljaju zdravstvene radnike još uvijek nisu ni započeli pregovore.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2021. u 09:33 Bljesak.info
HNK: Sindikat policije dogovorio novi kolektivni ugovor

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljstva sindikata posljednjih godina najizraženija su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Za novi kolektivni ugovor, između ostalog i prosvjedima na ulicama, izborili su se liječnici i stomatolozi, pred potpisom je i Sindikat policije, dok već dva i po mjeseca prosvjedima i boravkom u šatoru pored zgrade Vlade, svoja prava potražuju medicinski radnici.

Pregovarački timovi Vlade i Sindikata policije Hercegovačko-neretvanske županije uspješno su završili pregovore o izradi novog kolektivnog ugovora za naredne dvije godine. U priopčenju MUP-a navedeno je da su sindikalisti imali razumijevanje za ekonomsku situaciju i budžetske mogućnosti u ovom trenutku.

''Ja sam kontaktirao ministra Bevandu, on mi je kazao da su i jedni i drugi izrazili zadovoljstvo onim što su dogovorili, izražavajući nadu da neće biti problema kada je u pitanju Vlada, te da će Vlada potvrditi dogovor'', Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Fadil Čustović, iz Sindikata policije HNŽ rekao je: ''Imali smo kvalitetan dokument u proteklom razdoblju, tako da je sad izvršena samo mala nadogradnja. Postigli smo zadovoljavajući nivo i obim prava za zaposlenike, te smo naišli na vrlo zadovoljavajući odnos i razumijevanje od strane pregovaračkog tima Vlade''.

Nezadovoljni su dosad bili i sindikalisti u osnovnom i srednjem obrazovanju. Uz novi kolektivni ugovor njihov prioritet je isplata dugovanja po pravosnažnim presudama, i to bržom dinamikom od one koja je predviđena u proračunu za 2021. godinu. Posljednji sastanak sa predstavnicima Vlade ipak je vratio optimizam.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ objašnjava: ''Predsjednik Vlade i naš ministar su se izjasnili da su spremni da se rješavaju naši problemi. Ipak sačekajmo 15 dana, ali mislim da dolaze bolji vjetrovi za osnovno i srednje obrazovanje''.

Za razliku od policije, sindikati koji okupljaju zdravstvene radnike još uvijek nisu ni započeli pregovore. Ministarstvo je nedavnim odbijanjem zahtjeva za prekid štrajka od strane Općinskog suda u Mostaru dovedeno pred zid, pa se početak pregovora ipak očekuje početkom idućeg tjedna.

''Dobili smo na uvid da je ministar prvi put otkako je imenovan tim Vlade za pregovore poslao pozive članovima tima da dođu u ponedjeljak na konsultacije, što znači da će oni vjerovatno praviti strategiju za pregovore sa sindikatima'', kazao je Dalibor Vuković, Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ.

''Vjerujemo da će i u ovom slučaju pregovarački sto biti konačno rješenje i da će se kao i sa svim drugim socijalnim partnerima naći rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

U sindikatima zdravstva smatraju da su upravo ta dva sindikata jedina potpuno neovsna od vanjskih utjecaja, zbog čega je, tvrde, i njihova borba za kolektivni ugovor teža, nego recimo u slučaju Sindikata policije.

''Nismo vidjeli izjavu iz Sindikata policije ili da je neko od njih izašao iz zgrade Vlade i radosno rekao: 'Potpisali smo dobar Kolektivni ugovor'.  Čim je to priopćio MUP-a, dakle poslodavac u ime sindikata govori da je sindikat nešto potpisao, onda možete misliti koliko su pod kontrolom i šta su potpisali. Istaknuo je Vuković.

Pred Vladom, koja je inače u tehničkom mandatu, bez sumnje je mnogo posla. Socijalni mir uoči izborne 2022. godine najpotrebniji je političkim strankama koje od 2015. čine vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close