Poraz desnice

Rutte: Nizozemci su rekli 'ne' krivoj vrsti populizma

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 07:52 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 55 posto prebrojanih glasova birača na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, omjer političkih snaga ostaje isti - liberali premijera Marka Ruttea osvajaju najveći broj glasova te 32 mjesta u parlamentu, a njegov glavni rival Geert Wilders osvaja 19 mjesta, kao i kršćanski demokrati i centristički Demokrati 66, prema podacima tiskovne agencije ANP koje prenosi Reuters.  

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je premijera Ruttea i čestitala mu, kazavši kako se raduje budućoj suradnji s Nizozemcima "kao prijateljima, susjedima i Europljanima".

Premijer Mark Rutte tako će, sudeći po rezultatima, imati glavnu ulogu i u formiranju vladajuće koalicije u Nizozemskoj, nakon što je njegova stranka zabilježila najbolji rezultat na izborima.

Populist Geert Wilders nije ostvario željeni prodor u vrh nizozemske politike, unatoč tome što je njegova Stranka za slobodu dobila više mjesta nego na prethodnim izborima.

Rutte je u prvom obraćanju svojim pristašama rekao kako je nakon Brexita i američkih izbora zaustavljena "kriva vrsta populizma", dok je mu Wilders čestitao na pobjedi, poručivši da "još nije gotov s njim".

Unatoč pobjedi koja je sve bliže, Rutteova VVD osvaja 10 mjesta manje negoli je osvojila na izborima iz 2012., dok Wildersova raste s 15 na 19 mjesta.

Ipak, ističe agencija dpa, najveći gubitnik je Rutteov koalicijski partner, Laburistička stranka (PvdA), koja je ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kršćanski demokrati ostvarili su značajan oporavak. Oni su, kao i laburisti, bili glavni akteri poslijeratne politike konsenzusa u Nizozemskoj, no posljednjih su godina izgubili na popularnosti.

Druga dva velika dobitnika izbora su centristička D66 i stranka Zelena ljevica. 

Prema predviđanjima, tri stranke našle su se na drugom mjestu s osvojenih 19 mjesta: Wildersov PVV, kršćanski demokrati (CDA) koji su narasli za 6 mjesta, i D66 koji su narasli za sedam mjesta.

Zelena ljevica trebala bi osvojiti 16 mjesta, dok je ranije imala 12, a prati je Socijalistička stranka (SP) s 14 mjesta, jednim manje nego ranije.

Ovi rezultati projekcija su izlaznih anketa. Ipak, oni ukazuju na to da će, uz činjenicu da su sve velike stranke odbile moguću suradnju s Wildersom, biti potrebni kompleksni pregovori kako bi se sastavila vladajuća koalicija.

Junker pozdravio nizozemski 'glas protiv ekstremista', čestitali i Francuzi

 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker čestitao je u srijedu navečer nizozemskom liberalnom premijeru Marku Rutteu na "jasnoj pobjedi" na parlamentarnim izborima, nazvavši nizozemske izbore "glasom protiv ekstremista".

Jean-Claude Juncker "razgovarao je s Markom Rutteom i čestitao mu na jasnoj pobjedi: glasu za Europu, glasu protiv ekstremista", napisao je na Twitteru glasnogovornik Komisije, Margaritis Schinas

Izlazne ankete pokazale su da je nizozemski premier ostvario jasnu pobjedu pred svojim najvećim rivalom s krajnje desnice, Geertom Wildersom. 

"Olakšanje se osjeća večeras u Bruxellesu", kazao je za AFP europski izvor koji je želio ostati anoniman.

"Vraća se zdrav razum. Kombinirani učinci Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa učinili su Europu faktorom stabilnosti i razuma u svijetu ludila", kazao je drugi europski izvor za francusku novinsku agenciju.

S čestitkama Nizozemcima na rezultatima izbora, oglasili su se i Francuzi.

Francuski ministar vanjskih poslova čestitao je nizozemskom narodu na odbacivanju izazova krajnje desnice Geerta Wildera na izborima, nakon što su izlazne ankete pokazale da nizozemski premijer Mark Rutte ostvaruje jasnu pobjedu.

"Čestitke Nizozemcima što su potisnuli rast ekstremne desnice", napisao je na Twitteru Jean-Marc Ayrault, dodavši da "želi raditi za jaču Europu".

Rutte: Nizozemska je rekla 'ne' krivoj vrsti populizma

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je u noći sa srijede na četvrtak kako je njegova Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) na putu ostvarivanja pobjede na nizozemskim parlamentarnim izborima, održanim u srijedu, uz rezultat koji, po njegovim riječima, predstavlja odbacivanje "krive vrste populizma".

"Čini se da će VVD po treći put biti najveća politička stranka u Nizozemskoj", kazao je Rutte pristašama stranke na poslijeizbornom okupljanju u Haagu.

Nizozemski premijer, koji je uspješno odgovorio na izazov koji je pred njim postavila protuislamska i eurofobna stranka krajnje desnice Geerta Wildersa, kazao je da je već telefonski razgovarao s većinom europskih čelnika.

"Ovo je ujedno i večer u kojoj su Nizozemci, nakon Brexita, nakon američkih izbora, rekli 'ne' krivoj vrsti populizma", istaknuo je nizozemski premijer.

Rutte je dodao kako Nizozemskoj treba stabilna vlada i stabilno vodstvo.

U svojoj prvoj reakciji na Twitteru, Wilders, čija stranka po izlaznim anketama osvaja 19 mjesta, što je više od 15, koliko ih je bila osvojila na izborima 2012., napisao je: "Osvojili smo mjesta! Prva pobjeda je tu! A Rutte će još sa mnom imati posla!".

Kopirati
Drag cursor here to close