Neslaganje

Rusko veleposlanstvo u BiH nije suglasno sa zaključcima na sastanku PIC-a

Nismo smatrali mogućim da podržimo veliki dio ocjena i poruka u dokumentu, ne dijelimo stavove naših partnera u Upravnom odboru o situaciji u zemlji, ne slažemo se s njihovim stavovima koji su, prema našem mišljenju, pristrasni.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2019. u 17:56 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Rusko veleposlanstvo u BiH nije suglasno sa zaključcima na sastanku PIC-a

Predstavnici Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini nisu se složili sa komunikeom donijetim nakon danas održanog sastanka političkih direktora zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma (UO PIC).

''Nismo smatrali mogućim da podržimo veliki dio ocjena i poruka u dokumentu, ne dijelimo stavove naših partnera u Upravnom odboru o situaciji u zemlji, ne slažemo se s njihovim stavovima koji su, prema našem mišljenju, pristrasni, ne uzimaju u obzir stvarnu situaciju u zemlji, i otvoreno prećutkuju zaista aktualne probleme. Dokument koji nismo podržali ne doprinosi unapređivanju unutarnjeg političkog dijaloga u zemlji te procesa pomirenja. Suprotno, pristrasnost ovog komunikea, pogrešno tumačenje razloga i posljedica unutarnjih političkih neslaganja još viša otežavaju samo po sebi komplikovan proces traženja načina osiguranja međuetničkog pomirenja'' - navodi se u Izjavi Veleposlanstva Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Vještačko uvjetovanje

Predstavnici Rusije sa svoje strane pozdravili su konkretne korake radi što skorijeg završetka procesa formiranja Vijeća ministara BiH.

''Nažalost više od godinu dana od općih izbora 2018. godine bilo je uzalud izgubljeno na ovo isključivo tehničko pitanje. Očigledno je da vještačko uvjetovanje koje nema nikakvih veza sa suštinom tog procesa previše koštalo državu, njene narode i državljane. Računamo da toliko potrebne socijalne i ekonomske reforme za dobrobit društva bit će nastavljene čim bude počeo raditi novi saziv Vijeća ministara. Pozivamo da budu preduzeti dodatni napori radi formiranja vlasti u Federaciji BiH na temelju izražene volje naroda te u skladu sa njihovim ravnopravnim interesima'' - navodi se u Izjavi.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini žali zbog selektivnog pristupa partnera prema poštovanju osnovnih temelja Općeg okvirnog mirovnog sporazuma.

''Ne možemo prihvatiti vještačku težnju ka centralizaciji i unitarizaciji države sto je u suprotnosti sa logikom Ustava i voljom naroda BiH. Ubjeđeni smo da ne postoji alternative dejtonskim postulatima jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta uz njihova široka ustavna ovlaštenja kao i dijalogu, kompromisu i koncenzusu između njih. Upravo njihovo sprovođenje smatramo kao osnov za čvrsti mir, stabilnost te svestrani razvoj u Bosni i Hercegovini'' - navodi se u Izjavi.

Deklaracija Kongresa SDA

Zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske od 11. studenog u Veleposlanstvu Rusije u BiH ne smatraju kao problematične.

''Očigledno je da parlament entiteta ima i pravo i obvezu da razmatra pitanja koja su značajna za Republiku Srpsku. Nažalost naši partneri u Upravnom odboru nisu našli hrabrost da na pravi način kvalificiraju Deklaraciju Kongresa SDA od 14. rujna, smatrajući za bolje da prećute taj antidejtonski čin, koji je zapravo izazvao takvu reakciju od strane Republike Srpske'' - navodi rusko veleposlanstvo .

Smatraju da Upravni odbor PIC-a nije nadležan za razmatranje takvih pitanja kao što institucionalne aspekte vanjske ekonomske migracije.'

'Nema sumnje da je kriza praćena tisućama migranata, s kojom se BiH suočava zadnjih nekoliko godina, vještački izazvana i vezana prije svega za odsustvo želje od strane Europske unije da objektivno procjeni uzroke nastale situacije i predlaže realna rješenja za izlazak iz krize. Smještaj u BiH ekonomskih migranata, kojim je Europska unija već dozvolila da prođu kroz svoju teritoriju prije nego su oni stigli na područje Bosne i Hercegovine, nije rješenje tog pitanja. Mi smo zabrinuti zbog ozbiljnih problema koja kriza stvara za lokalno stanovništvo. Ne dijelimo tezu o tome da BiH ima obvezu da snosi svoj dio tereta: konačna destinacija migranata jeste Zapadna Europa, a ne Bosna i Hercegovina'' - stoji u Izjavi.

Veleposlanstvo Ruske Federacija u Bosni i Hercegovini žali zbog toga što međunarodna zajednica u BiH iz godine u godinu prikazuje sve manje jedinstva po pitanjima implementacije Mirovnog sporazuma koji ostaje bezalternativni temelj za funkcioniranje BiH. Njegovo vještačko podmetanje uz druge, nametnute izvan i neprovjerene recepte je kontraproduktivno.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close