Vijeće sigurnosti

Ruski veto oborio rezoluciju UN-a o kemijskom napadu u Siriji

Vijesti / Flash | 13. 04. 2017. u 06:42 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u srijedu uložila veto na rezoluciju UN-a koja bi osudila navodno korištenje kemijskog oružja u sjevernoj Siriji i zatražila je brzu istragu napada u kome je ubijeno skoro 90 ljudi.

Tijekom glasovanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti koju su kreirale Velika Britanija, Francuska i SAD u njezinu korist je glasovalo deset članica, Rusija i Bolivija bile su protiv, a Kina, Kazahstan i Etiopija bile su suzdržane.

Ruski veleposlanik u UN-u Vladimir Safronkov poručio je Vijeću prije glasovanja da je Rusija zatražila neovisnu međunarodnu istragu napada od 4. travnja na Khan Sheikhoun. Kazao je da američki državni tajnik Rex Tillerson razmatra taj zahtjev.

Rusija je kritizirala tri prethodne istrage koje su provele Organizacija za zabranu kemijskog oružja i UN u kojima se krivi sirijska vlada za najmanje tri napada kemijskim oružjem. Safronkov je u više navrata pozvao na neovisnu istragu stručanja iz mnogo šire skupine zemalja.

''Uvjeren sam da je potrebna puna i trenutna istraga, a mogućnosti za to nisu iscrpljene'', izjavio je Safronkov nakon glasovanja, optužujući sponzore rezolucije da donose preuranjene zaključke bez sveobuhvatne istrage'', prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close