Zatezanje odnosa

Ruski nuklearni bombarder nad Korejom, Japan odmah digao lovce

Vijesti / Flash | 24. 08. 2017. u 17:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski avion opremljen za nošenje nuklearnih bombi preletio je iznad Korejskog poluotoka dok se na njemu odvijaju vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a koje su razbjesnile Pjongjang.

Rusija, koja se protivi bilo kakvoj jednostranoj akciji SAD-a na poluotoku, priopćila je da je bombarder Tupolev-95MS preletio iznad Tihog oceana, Japanskog mora, Žutog mora i Istočnog kineskog mora. Zbog preleta ruskog bombardera dignuti su japanski i južnokorejski borbeni zrakoplovi, piše Reuters.

Vojne vježbe u Južnoj Koreji

Let iznad međunarodnih voda najavilo je rusko Ministarstvo obrane istog dana kad se Moskva žalila zbog održavanja južnokorejsko-američkih vojnih vježbi.

"SAD i Južna Koreja održavaju velike vojne vježbe koje ne pomažu smanjiti napetosti na Korejskom poluotoku", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva obrane, Maria Zakharova.

"Pozivamo sve strane na maksimalan oprez. S obzirom na naoružavanje u regiji, bilo kakav ishitren potez ili nenamjeran incident mogao bi zapaliti vojni sukob", rekla je, a prenosi Hina.

Pojačavanje tenzija

SAD i Južna Koreja započele su dugo planirane vojne vježbe u ponedjeljak, pojačavajući time tenzije s Pekingom koji je ove vježbe nazvao "neopreznim" korakom prema početku nuklearnog sukoba.

Neki vojni stručnjaci smatraju da je rusko prelijetanje borbenog zrakoplova iznad Korejskog poluotoka povratak u hladnoratovsko razdoblje. Rusija je od sovjetskog vremena unaprijedila zračne snage.

Prema informacijama iz Moskve, bombarder su pratili lovci Sukhoi-35S.
Raketni štit u Japanu

Rusija zbog granice sa Sjevernom Korejom stalno izražava zabrinutost zbog tenzija na Korejskom poluotoku koje uzrokuje nuklearni program Pjongjanga, kao i moguće postavljanje američkog proturaketnog štita na japanskom tlu.

Japan je barem dva puta ove godine dizao lovce kako bi presreli ruske zrakoplove.

Dnevnik Izvestia objavio je u listopadu prošle godine da je Rusija blizu odluke da uspostavi patrolu bombardera nad trokutom Japan-Guam-Havaji.

Kopirati
Drag cursor here to close