žele sprati ljagu s imena

Ruski komunisti otvorili centar za rehabilitaciju Staljina

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 17:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski komunisti otvorili su Penzi, u samom središtu Rusije, "Centar Staljin" u cilju rehabilitacije imena bivšeg diktatora i njegova djelovanja na čelu Sovjetskog Saveza, javlja AFP.

"Otvorili smo naš Centar kako bi sprali ljagu sa Staljinova imena nakon više desetljeća ocrnjivanja i kleveta", izjavio je direktor Georgij Kamnev, lokalni zastupnik i šef Komunističke partije (KP) u Penzi, a prenosi Hina.

"Nepobitno je da je tijekom Staljinove vladavine stradalo mnogo nevinih, to su greške koje se ne smiju ponoviti. No staljinizam je također sinonim za veličanstvenost zemlje, socijalnu zaštitu, znanstvena i kulturnih postignuća i pobjede u 2. svjetskom ratu", ocijenio je Kamnev.

Centar, smješten u središtu grada s više od 500.000 stanovnika, 600 km jugoistočno od Moskve, u kojem je Komunistička partija vrlo aktivna i zauzima 15 mjesta u regionalnom parlamentu, ima za cilj okupljati studente i povjesničare na okruglim stolovima i konferencijama te organizirati festivale i književne večeri posvećene baštini staljinizma.

Ruske vlasti od pada SSSR-a imaju dvosmisleno stajalište prema Staljinu: službeno je osuđen zbog državnog terora koji je provodio od 30-ih godina prošlog stoljeća pa sve do smrti 1953., no on još uvijek leži pokopan u Kremlju, na Crvenom trgu.

Brojni Rusi još uvijek uz njegovo ime u prvom redu vežu pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Jedan od dva Rusa smatra da "veliki ciljevi" koje je realizirao bivši SSSR opravdava žrtve koje je narodu nametnuo Staljin, a 2012. godine Staljin je dospio na čelo u ispitivanju javnog mnijenja o najvećim ruskim ličnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close