Davutoglu

Rusija pokušava izvesti "etničko čišćenje" u Siriji

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 17:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija pokušava izvesti "etničko čišćenje" u sjevernoj sirijskoj pokrajini Latakija, protjerujući njeno sunitsko i turkmensko stanovništvo i štiteći ruske i sirijske baze, izjavio je u srijedu turski premijer Ahmet Davutoglu.

''Rusija pokušava izvesti etničko čišćenje u sjevernoj Latakiji kako bi prinudila na odlazak kompletno sunitsko i turkmensko stanovništvo, ona ih pokušava protjerati, želi etnički očistiti tu regiju kako bi ruske i baze režima u Latakiji i Tartusu bile zaštićene'', izjavio je on predstavnicima stranih medija u Istanbulu, prenosi Reuters.

Davutoglu je izjavio da rusko bombardiranje Azaza, koji se također nalazi na sjeverozapadu Sirije, ima za cilj prekinuti linije opskrbe sirijskih grupa koje s protive Assadu, savezniku Moskve, i na kraju donijeti koristi militantima Islamske države.

Turska, članica NATO saveza i koalicije pod američkim vodstvom koja bombardira Islamsku državu u Siriji, već dugo poziva na svrgavanje Assada.

Rusija je počela direktno intervenirati u sirijski građanski rat krajem rujna izvođenjem zračnih udara u znak podrške Assadu. Intervencija je imala neželjene posljedice, posebno kada je Turska oborila ruski avion, navodeći da je on zalutao u turski zračni prostor, što Moskva negira.

Davutoglu je izjavio u srijedu da je Turska spremna raditi zajednički s Rusijom na sprječavanju sličnih incidenata u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close