trijumf

Rusija i Indija potpisuju sporazum o isporuci proturaketnih sustava S-400

Vijesti / Flash | 13. 10. 2016. u 20:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisat će sporazum s indijskim premijerom Narendrom Modijem tijekom predstojeće posjete o isporuci ruskog najnaprednijeg proturaketnog sustava, priopćio je Kremlj u četvrtak.

''Sporazum o isporuci proturaketnih odbrambenih sistema "Trijumf" S-400 i ostali sporazumi bit će potpisani kao rezultat razgovora'', navele su ruske novinske agencije riječi Putinovog savjetnika Jurija Ušakova, ne objavljujući konkretan vrmenski okvir.

Putin će se sastati s Modijem u indijskoj državi Goa u subotu na marginama samita grupacije BRICS na kome će se sastati čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Kremlj je priopćio u ovom tjednu da će razgovori s Modijem biti usmjereni na "široki spektar tema iz bilateralnih veza, posebno trgovinskih i ekonomskih veza".

S-400 je ruski najsuvremenjiji sustav protuzračne obrane i razmješten je u Siriji, gdje Moskva provodi 'kampanju' bombardiranja u znak podrške svom dugogodišnjem savezniku, sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Sistem može pratiti tristotinjak meta i oboriti više od 30 istovremeno, s dometom od nekoliko stotina kilometara.

Indija je potpisala niz ključnih vojnih ugovora pod Modijevim čelništvom, u okviru 100 milijardi dolara vrijednog unaprijeđenja vojne opreme iz sovjetskih vremena, postajući atraktivna zemlja za izvoznike oružja.

U rujnu je nakon gotovo desetljeće rasprava Indija potpisala sporazum o nabavci 36 francuskih borbenih aviona Rafale za 7,9 milijardi eura kako bi osnažila svoju vojsku protiv sve agresivnije Kine, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close