Novo naganjanje

Rusi potjerali turski brod; Tursko strpljenje na rubu

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski brod ratne mornarice i ruski brod Obalne straže intervenirali u Crnom moru jer je trgovački brod koji je plovio pod turskom zastavom ometao konvoj koji je premještao naftne platforme.

Kako je objavio Radio Slobodna Europa, turski brod našao se na ruti konvoja, a ruski brodovi navodno su pokušavali kontaktirati turskog kapetana, ali se on nije javljao. Ubrzo su stigla dva ruska broda i otjerala turski brod s rute.

Istodobno turski ministar vanjskih poslova rekao je kako strpljenje Ankare s Rusijom "ima granicu" nakon što je Moskva "preuveličala" reakciju u pomorskom incidentu između dviju zemalja tijekom vikenda.

 

Nema susreta Putina i Erdogana

Bilateralni susret između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog kolege Tayyipa Erdogana planiran za 15. prosinca u Sankt Petersburgu neće se održati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak.

Sastanak je dogovoren tijekom njihova susreta na marginama sastanka G20 prošlog mjeseca koji je prethodio turskom rušenju zrakoplova ruske vojske blizu sirijsko-turske granice.

"Neće se dogoditi, nije planirano", rekao je Peskov na pitanje novinara o tom susretu.

Ruski razarač ispalio je upozoravajuće hice u Egejskom moru kako bi izbjegao sudar s turskim brodom. Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov zbog tog je incidenta pozvao na razgovor ruskog vojnog atašea u Rusiji.

"Naš je bio samo ribarski čamac, čini mi se da je reakcija broda ruske mornarice preuveličana", rekao je Mevlut Cavusoglu za talijanski Corriere della Sera.

"Rusija i Turska morat će ponovno uspostaviti međusobne odnose povjerenja kakve smo oduvijek imali, no naše strpljenje ima granica", rekao je Cavusoglu.

Incident će vjerojatno pojačati napetosti između dviju zemalja čiji su odnosi ozbiljno narušeni zbog Sirije i nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov prošlog mjeseca.

Cavusoglu je rekao kako se Rusija već stavila u ridikulozni položaj optužbama predsjednika Vladimira Putina da je Turska srušila ruski zrakoplov da zaštiti rezerve nafte iz Islamske države.

"Nitko to ne vjeruje", rekao je te kritizirao vojnu intervenciju u Siriji, ustvrdivši kako je njezina svrha da podupre režim Bašara al Assada a ne borba protiv Islamske države.

"Nažalost Rusija se u Siriji ne bori protiv terorista", rekao je dodajući da je samo 8 posto njezinih zračnih napada usmjereno na ciljeve Islamske države a 92 posto napada bilo je protiv ostalih grupa neprijateljskih prema Asadu.

Cavusoglu je također kazao da zračni napadi nisu dovoljni da poraze Islamsku državu i nužno je da se priključe vojnici na tlu.

Kopirati
Drag cursor here to close