Ne žele ga

Rušenje mira: Bošnjački dužnosnici ne žele referendum

Vijesti / Flash | 17. 08. 2016. u 11:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački dužnosnici u RS-u danas su, u povodu najavljenog referendum u bh. entitetu RS, 25. rujna, zaključili da mir, stabilnost i stupanj suživota ne smiju biti ugroženi, te traže da se spriječi antidaytonsko, antiustavno i antimirovno djelovanje.

Očekuju da referendum u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a neće biti održan i da se na neki način spriječi njegovo održavanje.

''Bošnjački predstavnici u vlasti tog bh. entiteta očekuju reakciju međunarodne zajednice, a pozvali su visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeće za implementaciju mira (PIC) u BiH koji imaju najveću odgovornost da provođenje Daytonskog sporazuma, da spriječe radikalizaciju prilika, izazvanih nakon odluke o referendumu, rekao je nakon sastanka potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Salkić, koji je bio organizator današnjeg sastanka, je dodao da od Inzka očekuju da radi svoj posao i zaštiti Daytonski sporazum, naglasivši da se odluke Ustavnog suda BiH, među kojima i ona da je 9. siječanj kao Dan RS-a neustavan, moraju poštovati i provoditi.

''Ako se referendum održi, BiH se usmjerava na jedan kolosijek koji neće biti siguran'', ukazao je Salkić i dodao da ako se referendum ne održi BiH će sačuvati mir, nastaviti reforme i put ka Europskoj uniji.

Istakao je i da Bošnjaci neće pristati na proslavu 9. siječnja kao dana entiteta, jer su jedan od konstitutivnih naroda u RS-u, opredijeljeni za mir, suživot i toleranciju i smatraju da treba naći datum koji će svi narodi jednako prihvatiti i slaviti.

''Ako uđemo u stanje anarhije, sve je moguće'', dodao je Salkić i dodao da bi se u slučaju referenduma o 9. siječnja otvorila i druga pitanja izjašnjavanja građana.

Očekuju i da vlasti RS-a shvate da Bošnjacima ne mogu nametati naziv jezika i da oni govore bosanski jezik i to će vlast u RS-u prije ili kasnije morati prihvatiti i ispuniti taj zahtjev.

Sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvovali su dužnosnici SDA Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Edin Ramić, te zastupnici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjački predstavnici s područja ovog entiteta.

Inače, Salkić je, zajedno s dužnosnicima Bošnjacima, konferenciju za novinare održao u Palači RS-a, odakle je njegov ured izmjestio predsjednik RS-a Milorad Dodik još prije nekoliko godina.

Kopirati
Drag cursor here to close