Važan trenutak

Rumunjska: Upućen apel za darivanje DNK-a kako bi se identificirale žrtve komunizma

Vijesti / Flash | 04. 06. 2015. u 05:51 M.A.
Kopirati

Rumunjski Insititut za istraživanje komunističkih zločina uputio je u srijedu apel potomcima žrtava iz bivšeg komunističkog radnog logora da daruju svoj DNK-a kako bi omogućili identifikaciju nedavno pronađenih kostiju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je prvi put da upućujemo ovakav apel, ovo je vrlo važan trenutak'', izjavio je agenciji AFP Gheorghe Petrov, arheolog i sručnjak za specijalne istrage ovog instituta.

DNK testovi su već korišteni u zemljama bivše Jugoslavije kako bi se identificirale ratne žrtve.

Prošli tjedan je ekipa arheologa i povjesničara, koje je predvodio Petrov u selu Periprava, ekshumiralo 11 kostura.

Najmanje 124 zatvorenika su umrla u Peripravi, a većina ih je bila politička opozicija komunističkom režimu, precizirao je Institut.

Istražitelji tvrde da u Rumunjskoj ima nekoliko tisuća žrtava komunističkog režima koji su zakopani na nepoznatim mjestima.

Ukupno je 600.000 Rumunja osuđeno i zavoreno iz političkih razloga pod komunističkim režimom, između 1945. i 1989. godine, prema podacima memorijalnog muzeja žrtvama komunizma u Sigetu.

Jedan bivši zapovjednik logora osuđen je početkom travnja u Bukureštu za "zločine protiv čovječnosti". Ioan Ficior je optužen da je nehumano postupao s zatvorenicima logora Periprava, u kojem je bio zapovjednik od 1958. do 1963. godine.Tužiteljstvo ga tereti za smrt 103 logoraša.

Kopirati