Nusret Abdibegović

RTRS o prošlosti: Novi banjalučki muftija s Riđobradim?

"Moramo Vam priznati da nam je Vaše pitanje o njegovom angažmanu tijekom agresije na BiH tendenciozno, te stoga javnost podsjećamo da je muftija Abdibegović čitav rat proveo na poziciji muftije i da nije bio ni u kakvim formacijama, kažu u IZ
Vijesti / Flash | 18. 01. 2019. u 20:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči novogodišnjih praznika Sabor Islamske zajednice je za banjalučkog muftiju imenovao Nusreta Abdibegovića, bivšeg travničkog muftiju. Prije nekoliko godina mediji su pisali o njegovoj ratnoj prošlosti, dovodeći ga u vezi s odredom El Mudžahid.

Rat ga je "zatekao" u medžlisu travničkom, na poziciji imama. Godinu kasnije sarajevska ulema imenuje ga za travničkog muftiju. No prije toga, Abdibegović je dočekivao u Travniku ratnike džihada iz azijskih zemalja, među njima i Sirijca Mahmuda Abu Abdel Aziza - Barbarosu ili Riđobradog, koji je u sastavu 3. Korpusa takozvane Armije BiH i osnovao odred "El mudžahedin". Bio je Abdibegović Barbarosin "vjerni pratilac". Po potrebi i prevoditelj.

Njegovom rukom pisani i potpisani šematski prikazi Odreda i u posjedu su RTRS-a.



Na onom datiranom 20. studenog  1995. godine, tijekom tajne akcije "Vranduk" koju su armijski obavještajci sprovodili zbog brojnih "incidenata" mudžahedina, travnički muftija ispisao je hijerarhijski odnos unutar Odreda, sa svim imenima komandanata, njihovih zamjenika, "osoba za vezu", novinara. No u Generalštabu su imali novi "zahtjev".

"Avdibegoviću, ovo si solidno uradio, ali nisam mislio ovako! Dođi na dogovor! Ne zaboravi da general nema vremena da dešifrira naše rukopise!", dio je citata u dokumentu.

I zaista osam dana kasnije, uslijedio je, "pregledniji" grafikon! Isti je stigao čak i do britanske obavještajne službe MI 6.

"Znao" je tada travnički, a sada banjalučki muftija i tko su i odakle su "donatori" Odreda koji su u BiH slali novac, a iz BiH "pošiljke".

Njihovi kontakt telefoni locirani opet, dijelom, na britanskom tlu. Pod brojem šest – ime i Osame bin Ladena.

Upravo je britanski magazin Sunday Times još u kolovozu 1992. godine pisao o prvom mudžahedinu u BiH, Barbarosi.

Pisao je i kasnije o Odredu Dževad Galijašević, među rijetkima je, koji upozorava da novi banjalučki muftija ima i iskustvo "tajnog agenta".

"Abdibegović je bio suradnik Vojno-obavještajne službe Alije Izetbegovića ali je bio i prvi britanski suradnik", naglašava Dževad Galijašević, stručnjak za sigurnost.

Svi ovi dokumenti, pohranjeni su i u Haškom sudu. Tamo je ime muftije Abdibegovića, često spominjano, tijekom suđenja Rasimu Deliću.

Spominjano je i u Sudu BiH u predmetu protiv jedinog osuđenog pripadnika Odreda Abduladhima Maktoufa.

Među Hrvatima ostao je zapamćen kao neuspio inicijator da od franjevačkog samostana u Gučoj Gori napravi islamski centar. Ipak sarajevske uleme i imami koji su ga u tajnosti u Banjaluku "poslali", tvrde kako je muftija Abdibegović uvijek insistirao na suživotu i očuvanju "bosanske tolerancije".

"Rijaset i Islamska zajednica u BiH stoje iza rada muftije Abdibegovića i cijene njegovu spremnost da služi vjernicima i Zajednici i na području Banjalučkog muftijstva u izrazito teškim okolnostima", istaknuto je na nedavnoj sjednici.

"Rijaset IZ u BiH još jednom podsjeća javnost da muftija Abdibegović uživa ugled u Islamskoj zajednici kao vrstan teolog i uspješan dugogodišnji muftija travnički. Tijekom svoga angažmana uvijek, i u najtežim vremenima, pokazao je sposobnost da sa svima komunicira. Za Rijaset IZ u BiH izbor muftije Abdibegovića s referencama govori o tome koliki značaj Islamska zajednica pridaje očuvanju zajednice vjernika na području iz kojeg su skoro u potpunosti bili protjerani svi muslimani i porušeni svi vjerski objekti. Svojim ukupnim angažmanom muftija Abdibegović je uvijek insistirao na suživotu i očuvanju duha bosanske tolerancije. Zato članovi Rijaseta vjeruju kako će i na ovoj dužnosti u Banja Luci pomoći izgradnji povjerenja i međureligijskog dijaloga u našem društvu. Istovremeno, Rijaset osuđuje zlonamjernu kampanju koja se vodi protiv muftije Abdibegovića u nekim pristranim i neprofesionalnim medijima u bosanskohercegovačkom entitetu RS i nada se da to neće ugroziti rad muftije i Islamske zajednice na tom području", priopćeno je nakon sjednice.

Muslimanski suživot i bosansku toleranciju, nebošnjaci Travnika i cijele Srednje Bosne, krvavo su iskusili, prenosi RTRS. Za to brojni dokazi postoje. Baš kao i ovi, za ratnu "nepovezanost" muftije Abdibegovića s vojnim formacijama.

"Ambiciozni" muftija travničku kroniku ispisivao je i poslije rata. Za njegovog mirnodopskog vakta Travnik je postao jedno od najjačih vehabijskih uporišta u BiH.

Kako tvrdi RTRS, poveo je akciju prometnog prevaspitavanja grada i građana. Zagovarao s minbera uvođenje šerijata u ovozemaljske zakone i vlastitim elaboratima "pravdao" pravo Bošnjaka da mogu da imaju i četiri žene.

Kopirati
Drag cursor here to close