Nova mjera

RS: Svima koji budu kršili mjere izolacije bit će objavljeni podaci

Višković je rekao da su na ovom sastanku dogovorene mjere koje će donijeti Republički stožer za izvanredne situacije na današnjem sastanku.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2020. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svima koji ne budu poštovali mjeru kućne izolacije bit će objavljeni osobni podaci, a takve osobe bit će smještene u šatorski karanten'', izjavio je u nedjelju Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske i zapovjednik Republičkog stožera za izvanredne situacije.

"Ne možemo dozvoliti da neki neodgovorni pojedinci svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju naše građane i one koji se ponašaju u skladu s preporukama koje dajemo", rekao je Višković.

Višković se javnosti obratio nakon sastanka s predsjednicom RS Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićema, na kome je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u vezi s pojavom koronavirusa RS-u.

Višković je rekao da su na ovom sastanku dogovorene mjere koje će donijeti Republički stožer za izvanredne situacije na današnjem sastanku.

"Bit će donesena mjera o maksimalnoj količini koju može jedna osoba u jednoj kupovini da kupi. To se odnosi na robe široke potrošnje. Svjesni smo situacije da ne treba da se prave kućne zalihe i da se na neki način gomilaju robe i da se time pravi umjetna nestašica osnovnih životnih namirnica", kazao je Višković.

On je rekao da će stručni timovi pripremiti o kojim se količinama i kojim namirnicama točno radi, ali odnosi se prije svega na brašno, ulje, šećer, sol i kućne potrepštine za osobnu higijenu. Za provođenje ove mjere bit će odgovorni trgovci.

Foto: Anadolija / Sastanak Republičkog stožera

"Vlada RS će sa Vladom Srbije da ide u nabavku većih količina prije svega pšenice, ulja, soli, šećera i onoga što treba da se nabavi i da u našim kapacitetima i našim silosima se naprave rezerve. U ovom momentu za RS imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ići ćemo u nabavku još većih količina kako bi naše stanovništvo u narednom period bilo snabdjeveno", kazao je Višković.

Rekao je i da će se obratiti Oružanim snagama BiH da vidimo s kojim slobodnim kapacitetima smještaja raspolažu, od Bileće pa na dalje, da mogu i te kapacitete pripremiti za prihvat građana ako ova situacija vezana za koronavirus bude išla uzlaznom putanjom.

Pored poljske bolnice, koju će nabaviti u sljedećih desetak dana, Stožer će lokalnim zajednicama naložiti da u roku 24 sata pripreme smještajne kapacitete za karantin i onih ljudi koji prije svega budu dolazili u RS iz inostranstva i onih koji ne budu poštovali rješenja o kućnoj samoizolaciji.

Istaknuo je da će od večeras biti kažnjeni oni koji se ne budu pridržavali mjera kao što je policijski čas.

"U pitanju su kaznene sankcije, a predviđena je kazna i do dvije godine zatvora za one koji budu prekršili sve ove naše mjere", kazao je Višković.

Rekao je da će se obratiti i Vijeću ministara BiH da se zabrani ulazak stranim državljanima u BiH osim našim građanima, po uzoru na zemlje u okruženju.

"Međugradski prijevoz će od danas biti ukinut u RS-u, tako da svim ovim mjerama pokušavamo koronavirus staviti pod kontrolu i prijenos virusa s jedne osobe na drugu staviti u kontrolu jer to je jedini načina na koji možemo napraviti značajne korake, a to je da smanjimo prijenos virusa s jedne osobe na drugu", kazao je Višković.

Odgovarajući na pitanja novinara, Višković je rekao da šatorski kapaciteti nisu stavljeni u funkciju.

"Naše resorno ministarstvo poslalo je ministarstvu Federacije BiH protokol kako treba raditi u tim šatorskim naseljima, očekujemo danas da se izjasne na taj protokol. Ukoliko bude prihvaćen, onda će se krenuti u provođenje svih mjera napisanih u tom protokolu", kazao je Višković i dodao da će "ukoliko se ogluše ili ne budu htjeli potpisati takav protokol, RS sama poduzimati mjere i iz toga razloga lokalne zajednice treba da formiraju svoje kapacitete u kojima će biti organizirani karantene".

Kopirati
Drag cursor here to close